Wykonanie
Szukasz zdrowej, pełnowartościowej przekąski, którą spokojnie możesz zabrać do pracy czy zapakować dziecku do szkoły? Bardzo dobrze trafiłeś! Dziś na tapecie
płatki owsiane po raz drugi.Jakiś czas temu prezentowałam na blogu przepis na
ciasteczka owsiane z
bakaliami A dziś przyszła
pora na kolejną odsłonę owsianych inspiracji, czas na batoniki owsiane!
Przepisów na batoniki owsiane jest mnóstwo, z pieczeniem i bez, z
czekoladą,
orzechami,
bakaliami jak tylko lubisz. Nie ma tu jednej ścisłej receptury, dodajesz to co akurat posiadasz w kuchni lub to na co masz ochotę. I za to cenię ten przepis najbardziej, modyfikować można do woli i za każdym razem otrzymać zupełnie nowy smak. Zatem do dzieła:Składniki:
płatki owsiane ok 100g
otręby owsiane ok 100gpopping z
amarantusa (opcjonalnie, jeśli nie posiadasz dodaj trochę więcej
płatków lub
otrębów)
pestki dynipestki słonecznikasiemię lnianebakalie ( u mnie
suszone daktyle,
śliwki i
żurawina)
migdały lub inne
orzechymiód ok 8 łyżek
pomarańczacytrynaSposób przygotowania:Na suchej patelni prażymy po kolei:
płatki owsiane,
otręby,
pestki dyni,
słonecznika,
siemię lniane i przekładamy do miski. Uwaga na
siemię lniane- strasznie strzela na patelni! Następnie kroimy
bakalie i
orzechy po czym dodajemy do suchych składników. Ilość
bakalii według uznania, u mnie mniej więcej garść krojonych
daktyli i
śliwek plus końcówka
żurawiny. Całość zalewamy
sokiem z cytryny i
pomarańczy oraz dodajemy startą skórkę z połowy
cytryny. Na patelnię przekładamy 8 łyżek
miodu i podgrzewamy do momentu, aż pojawią się bąbelki.
Miód łączymy z pozostałymi składnikami i mieszamy.
Na koniec dodałam trochę poppingu z
amarantusa, aby odrobinę zagęścić otrzymaną masę. Jeśli Twoja masa wydaję się zbyt rzadka spokojnie można dodać któryś z suchych składników lub zagęścić wiórkami kokosowymi. Jeśli masa wyszła wyjątkowo gęsta możesz dodać więcej
soku z cytryny lub
pomarańczy.Otrzymaną masę przełożyłam do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia, formując jednocześnie placek preferowanej grubości. Tak przygotowany placek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150º i zapiekamy ok. 20 minut. Placek pozostawiamy do ostygnięcia. Polecam jednak pozostawić placek spokojnie na całą noc, aby składniki dobrze się skleiły. Następnie kroimy i możemy pałaszować nasze pyszności.
Taki batonik jest zdecydowanie zdrowszy od dostępnych w sklepie, najczęściej oblanych
czekoladą słodkości. Mnóstwo ziaren,
suszonych owoców i błonnika, do tego delikatny posmak
pomarańczy. Jak dla mnie fantastyczna przekąska, dzięki której na długo pozostaniemy syci.
Serdecznie polecam i zachęcam do własnych modyfikacji, próbujcie, smakujcie a z pewnością wyjdzie z tego coś smacznego!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...