ßßß
Sposób przygotowania:Płatki owsiane mieszamy z 1,5 szkl. maślanki i odstawiamy na chwilę aby płatki nasiąknęły. Do płatków dodajemy po łyżce oliwy oraz miodu, dodajemy rozgniecionego widelcem banana, 2 jajka, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy niepełną szklankę mąki pszennej pełnoziarnistej, proszek do pieczenia i po sporej garści siemienia lnianego, wiórków kokosowych oraz sezamu, mieszamy. Do naszej masy dodajemy pokrojone bakalie. Jeśli masa jest zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę maślanki aby składniki lepiej się połączyły. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i otrzymaną masą wypełniamy papilotki do muffinek.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, babeczki pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i w zasadzie babeczki owsiane gotowe. Prawda że proste?
Przepis na babeczki owsiane wypróbowałam już kilkakrotnie. Zazwyczaj łącze orzechy, śliwki suszone, żurawinę i rodzynki. Tym razem przygotowałam babeczki owsiane w nieco egzotycznej odsłonie, wykorzystałam figi, daktyle, suszonego melona, odrobinę papaji oraz orzechy. W egzotycznej wersji rezygnuję z podanego w przepisie miodu, gdyż daktyle i melon jak dla mnie są wystarczająco słodkie, acz jest to oczywiście kwestia gustu. Najfajniejsze, że tak naprawdę babeczki owsiane możemy wypełnić za każdym razem innym zestawem bakalii i otrzymamy całkowicie inny smak.
Idealne do porannej kawy, świetnie zaspokoją nasz głód poza domem, sprawdzą się jako przekąska w szkole a także jako słodkie co nieco na spotkanie ze znajomymi.Próbowaliście już?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...