Wykonanie
Babeczki owsiane z
bakaliami, zaskoczyła mnie nimi teściowa jeszcze przed sylwestrem. Oczarowały mnie już samym zapachem podczas pieczenia, do tego mega sycące, pełne
bakalii, idealna dawka energii. Świetnie nadają się do pracowniczego lunchboxa lub zapakowania dzieciom do szkoły. Idealne gdy najdzie Cie ochota na coś słodkiego. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę i nie wymaga nawet wyjmowania miksera. Zatem do dzieła!Składniki:
Płatki owsiane 2,5 szkl.
Maślanka 1,5-2 szkl.
Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szkl.
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Oliwa 1-2 łyżki
Miód 1 łyżka2
jajkaBananWiórki kokosoweSiemię lnianeSezamUlubione
bakalie: np.
orzechy,
śliwki suszone,
żurawina,
rodzynki. Mój
miks bakalii tym razem to:
orzechy laskowe,
figi suszone,
daktyle, suszony
melon.

Sposób przygotowania:
Płatki owsiane mieszamy z 1,5 szkl.
maślanki i odstawiamy na chwilę aby
płatki nasiąknęły. Do
płatków dodajemy po łyżce
oliwy oraz
miodu, dodajemy rozgniecionego widelcem
banana, 2
jajka, całość dokładnie mieszamy. Dodajemy niepełną szklankę
mąki pszennej pełnoziarnistej,
proszek do pieczenia i po sporej garści
siemienia lnianego,
wiórków kokosowych oraz
sezamu, mieszamy. Do naszej masy dodajemy pokrojone
bakalie. Jeśli masa jest zbyt sypka możemy dodać jeszcze trochę
maślanki aby składniki lepiej się połączyły. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie i otrzymaną masą wypełniamy papilotki do muffinek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C, babeczki pieczemy ok. 25 minut. Po upieczeniu lekko studzimy i w zasadzie babeczki owsiane gotowe. Prawda że proste?

Przepis na babeczki owsiane wypróbowałam już kilkakrotnie. Zazwyczaj łącze
orzechy,
śliwki suszone,
żurawinę i
rodzynki. Tym razem przygotowałam babeczki owsiane w nieco egzotycznej odsłonie, wykorzystałam
figi,
daktyle, suszonego
melona, odrobinę
papaji oraz
orzechy. W egzotycznej wersji rezygnuję z podanego w przepisie
miodu, gdyż
daktyle i
melon jak dla mnie są wystarczająco słodkie, acz jest to oczywiście kwestia gustu. Najfajniejsze, że tak naprawdę babeczki owsiane możemy wypełnić za każdym razem innym zestawem
bakalii i otrzymamy całkowicie inny smak.

Idealne do porannej
kawy, świetnie zaspokoją nasz głód poza domem, sprawdzą się jako przekąska w szkole a także jako słodkie co nieco na spotkanie ze znajomymi.Próbowaliście już?PozdrawiamSmakUla.Podziel się...