ßßß Cookit - przepis na Ciasto WZ-ka

Ciasto WZ-ka

nazwa

Wykonanie

Wz-ka to ciasto, które dobrze pamiętam z dzieciństwa – kupowane w lokalnej ciastkarni – miękkie, ale nie za bardzo (nie było to ciasto typowo biszkoptowe) i z dużą ilością bitej śmietany. Taką Wz-tkę zapiętałam i od tego czasu poszukiwałam idealnego przepisu.
Po licznych eksperymentach udało się mi znaleźć taki właśnie przepis. Jest to lekkie ciasto – jak ja to nazywam - murzynkowe-nie bardzo ciężkie a na tyle lekkie, że dobrze się kroi i bardzo ładnie wygląda a poza tym jest bardzo smaczne.
Gorąco polecam!!
Ciasto:
3/4 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
5 jaj
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanka cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bita śmietana:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny spożywczej
4 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
dżem porzeczkowy
polewa:
100 ml śmietanki
180-200 g czekolady (mleczna i gorzka)
woda z sokiem z cytryny do naponczowania
Olej, wodę, szklankę cukru, cukier waniliowy, kakao podgrzać do rozpuszczenia składników i odstawić do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodawać pół szklanki cukru i ubić do rozpuszczenia cukru.
Do przestudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i utrzeć mikserem.
Cały czas ucierając dodawać partiami przesiane mąki oraz sodę i proszek.
Do powstałej masy dodawać partiami ubite białka mieszając delikatnie łyżką drewnianą.
Ciasto wyłożyć do blaszki (23×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a boki pozostawić suche).
Ciasto piec w 175 0 C przez około 30-40 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić nad ogniem i dodać do śmietanki.
Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty , naponczować i na jeden wyłożyć tężejącą śmietankę. Przykryć drugim blatem.
Na wierzch rozsmarować dżem porzeczkowy.
Śmietankę na polewę podgrzać i dodać do niej połamane na kawałki czekolady – rozpuścić.
Lekko przestudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.
Ciasto schłodzić w lodówce.
Smacznego!!
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/ciasto-wz