Wykonanie
Wz-ka to ciasto, które dobrze pamiętam z dzieciństwa – kupowane w lokalnej ciastkarni – miękkie, ale nie za bardzo (nie było to ciasto typowo
biszkoptowe) i z dużą ilością
bitej śmietany. Taką Wz-tkę zapiętałam i od tego czasu poszukiwałam idealnego przepisu.Po licznych eksperymentach udało się mi znaleźć taki właśnie przepis. Jest to lekkie ciasto – jak ja to nazywam - murzynkowe-nie bardzo ciężkie a na tyle lekkie, że dobrze się kroi i bardzo ładnie wygląda a poza tym jest bardzo smaczne.Gorąco polecam!!
Ciasto:3/4 szklanki
oleju1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody2 łyżki
cukru waniliowego4 łyżki
kakao5 jaj2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanka
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
proszku do pieczeniabita śmietana:500 ml
śmietanki 30%2 łyżki
żelatyny spożywczej4 łyżki
cukru pudrudodatkowo:
dżem porzeczkowypolewa:100 ml
śmietanki180-200 g
czekolady (
mleczna i gorzka)
woda z sokiem z
cytryny do naponczowania
Olej,
wodę, szklankę
cukru,
cukier waniliowy,
kakao podgrzać do rozpuszczenia składników i odstawić do ostudzenia.
Żółtka oddzielić od
białek.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania partiami dodawać pół szklanki
cukru i ubić do rozpuszczenia
cukru.Do przestudzonej masy czekoladowej dodać
żółtka i utrzeć mikserem.Cały czas ucierając dodawać partiami przesiane
mąki oraz
sodę i proszek.Do powstałej masy dodawać partiami ubite
białka mieszając delikatnie łyżką drewnianą.Ciasto wyłożyć do blaszki (23×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (tylko spód a boki pozostawić suche).Ciasto piec w 175 0 C przez około 30-40 minut do suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać zimną
wodą i odstawić do napęcznienia.
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem na sztywno.Napęczniałą
żelatynę rozpuścić nad ogniem i dodać do
śmietanki.Ciasto przekroić wzdłuż na dwa blaty , naponczować i na jeden wyłożyć tężejącą
śmietankę. Przykryć drugim blatem.Na wierzch rozsmarować
dżem porzeczkowy.
Śmietankę na polewę podgrzać i dodać do niej połamane na kawałki
czekolady – rozpuścić.Lekko przestudzoną polewę wylać na wierzch ciasta.Ciasto schłodzić w lodówce.Smacznego!!