ßßß
Składniki2 szklanki mąki z ciecierzycy1 szklanka wiórków kokosowych50 g masła lub tłuszczu kokosowego8 suszonych fig15 suszonych daktyli bez pestek1 banan1 pomarańcza1 jajo2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym1 łyżka cynamonuszczypta soliKrem10 suszonych daktyli3 duże jabłka1 łyżka cynamonu1 łyżka masła klarowanego6 łyżek wiórków kokosowychpłatki kokosowe do dekoracji wierzchu ciasta10 łyżek wody pomarańczowej do nasączenie ciastaPrzygotowanieCiastoWiórki kokosowe zmielić w młynku na mąkę i wymieszać z mąką z ciecierzycy, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Figi i daktyle przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do osobnych miseczek i zalać ciepłą wodą, aby dobrze zmiękły, na około 1 godzinę. Pomarańczę i banana obrać i włożyć do głębokiej miski. Odcedzić daktyle i figi z wody, w której się moczyły. Od fig odciąć zdrewniałe ogonki. Dodać je razem z daktylami do pomarańczy i banana, zmiksować na mus. Dorzucić do musu masło lub tłuszcz kokosowy, wiórki wymieszane z mąką i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiego masła. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut.
KremDaktyle sparzyć wrzątkiem i włożyć do garnka. Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić. Dodać do daktyli i postawić garnek na palniku, na małym ogniu. Dusić, aż jabłka zmiękną (nie muszą się całkowicie rozgotować). Wtedy dodać masło klarowane i cynamon. Bardzo dobrze wymieszać, aby daktyle się rozpadły i stworzyły jednolity dodatek słodzący. Wsypać wiórki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć na talerzu i nasączyć 3-5 łyżkami wody pomarańczowej, nałożyć nadzienie i przykryć kolejną warstwą. Tę znowu nasączyć i tak aż do przykrycia ciasta. Wierzchnią część również nasączamy i smarujemy kremem z jabłek. Można posypać wierzch dowolnymi płatkami (u mnie kokosowe, ale mogą być migdałowe lub z kasztanów).