Wykonanie
To ciasto łączy w sobie dużo smaków, które lubię. Dodatkowo jest bezglutenowe.
Figi znakomicie poprawiają trawienie, a
daktyle i
banany dostarczają łatwo przyswajalnego
cukru. Placek syci i zaspokaja pragnienie niedzielnej, poobiedniej
słodyczy bez zbytnich wyrzutów sumienia.

Składniki2 szklanki
mąki z
ciecierzycy1 szklanka
wiórków kokosowych50 g
masła lub tłuszczu
kokosowego8 suszonych fig15
suszonych daktyli bez pestek1
banan1
pomarańcza1
jajo2 łyżeczki
proszku do pieczenia na kamieniu winnym1 łyżka
cynamonuszczypta
soliKrem10
suszonych daktyli3 duże
jabłka1 łyżka
cynamonu1 łyżka
masła klarowanego6 łyżek
wiórków kokosowychpłatki kokosowe do dekoracji wierzchu ciasta10 łyżek
wody pomarańczowej do nasączenie ciastaPrzygotowanieCiasto
Wiórki kokosowe zmielić w młynku na
mąkę i wymieszać z
mąką z
ciecierzycy,
solą,
cynamonem i
proszkiem do pieczenia.
Figi i
daktyle przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do osobnych miseczek i zalać ciepłą
wodą, aby dobrze zmiękły, na około 1 godzinę.
Pomarańczę i
banana obrać i włożyć do głębokiej miski. Odcedzić
daktyle i
figi z
wody, w której się moczyły. Od fig odciąć zdrewniałe ogonki. Dodać je razem z
daktylami do
pomarańczy i
banana, zmiksować na mus. Dorzucić do musu
masło lub tłuszcz
kokosowy, wiórki wymieszane z
mąką i
jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto powinno
mieć konsystencję miękkiego
masła. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut.

Krem
Daktyle sparzyć wrzątkiem i włożyć do garnka.
Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić. Dodać do
daktyli i postawić garnek na palniku, na małym ogniu. Dusić, aż
jabłka zmiękną (nie muszą się całkowicie rozgotować). Wtedy dodać
masło klarowane i
cynamon. Bardzo dobrze wymieszać, aby
daktyle się rozpadły i stworzyły jednolity dodatek słodzący. Wsypać wiórki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć na talerzu i nasączyć 3-5 łyżkami
wody pomarańczowej, nałożyć nadzienie i przykryć kolejną warstwą. Tę znowu nasączyć i tak aż do przykrycia ciasta. Wierzchnią część również nasączamy i smarujemy kremem z
jabłek. Można posypać wierzch dowolnymi
płatkami (u mnie
kokosowe, ale mogą być
migdałowe lub z
kasztanów).