ßßß Cookit - przepis na Ciasto z ciecierzycy z figami i pomarańczą nasączane wodą pomarańczową

Ciasto z ciecierzycy z figami i pomarańczą nasączane wodą pomarańczową

nazwa

Wykonanie

To ciasto łączy w sobie dużo smaków, które lubię. Dodatkowo jest bezglutenowe. Figi znakomicie poprawiają trawienie, a daktyle i banany dostarczają łatwo przyswajalnego cukru. Placek syci i zaspokaja pragnienie niedzielnej, poobiedniej słodyczy bez zbytnich wyrzutów sumienia.
Składniki
2 szklanki mąki z ciecierzycy
1 szklanka wiórków kokosowych
50 g masła lub tłuszczu kokosowego
8 suszonych fig
15 suszonych daktyli bez pestek
1 banan
1 pomarańcza
1 jajo
2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
1 łyżka cynamonu
szczypta soli
Krem
10 suszonych daktyli
3 duże jabłka
1 łyżka cynamonu
1 łyżka masła klarowanego
6 łyżek wiórków kokosowych
płatki kokosowe do dekoracji wierzchu ciasta
10 łyżek wody pomarańczowej do nasączenie ciasta
Przygotowanie
Ciasto
Wiórki kokosowe zmielić w młynku na mąkę i wymieszać z mąką z ciecierzycy, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Figi i daktyle przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do osobnych miseczek i zalać ciepłą wodą, aby dobrze zmiękły, na około 1 godzinę. Pomarańczę i banana obrać i włożyć do głębokiej miski. Odcedzić daktyle i figi z wody, w której się moczyły. Od fig odciąć zdrewniałe ogonki. Dodać je razem z daktylami do pomarańczy i banana, zmiksować na mus. Dorzucić do musu masło lub tłuszcz kokosowy, wiórki wymieszane z mąką i jajko. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję miękkiego masła. Przełożyć ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wygładzić powierzchnię łyżką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 35 minut.
Krem
Daktyle sparzyć wrzątkiem i włożyć do garnka. Jabłka umyć, obrać i drobno pokroić. Dodać do daktyli i postawić garnek na palniku, na małym ogniu. Dusić, aż jabłka zmiękną (nie muszą się całkowicie rozgotować). Wtedy dodać masło klarowane i cynamon. Bardzo dobrze wymieszać, aby daktyle się rozpadły i stworzyły jednolity dodatek słodzący. Wsypać wiórki, wymieszać i zestawić z ognia. Przestudzone ciasto przekroić na 2 lub 3 części. Dolną część ułożyć na talerzu i nasączyć 3-5 łyżkami wody pomarańczowej, nałożyć nadzienie i przykryć kolejną warstwą. Tę znowu nasączyć i tak aż do przykrycia ciasta. Wierzchnią część również nasączamy i smarujemy kremem z jabłek. Można posypać wierzch dowolnymi płatkami (u mnie kokosowe, ale mogą być migdałowe lub z kasztanów).
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2015/03/ciasto-z-ciecierzycy-z-figami-i.html