ßßß Cookit - przepis na Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem

Ciasto z jabłkami pod chrupiącym kokosem

nazwa

Wykonanie

Sama nie mogę uwierzyć, zbliża się rocznicowy czas dla mnie, to już 3 lata blogowania...
Zleciało bardzo. Mimo tylu wpisów wciąż wydaje mi się że wszystko jeszcze przede mną, że jeszcze naj naj - ciekawszy wpis dopiero będzie :) a ilu rzeczy jeszcze w kuchni nie umiem...ale wiecie co, to mnie tylko cieszy zamiast martwić ! :D Życzcie mi wytrwałości, bo ostatnio trochę odpuszczałam, trochę mi weny brakowało, trochę brakowało czasu, ale z wiosną nowe siły mam nadzieję...
Dziś moje ukochane jabłka w nieco egzotycznej otoczce.
Puszysty środek wypełniony kwaskowymi jabłkami z cynamonem zapowiada klasyczne ucierane ciasto z jabłkami, ale kokosowy wierzch daje ciastu zupełnie nowy wymiar.
Kokos jest chrupiący, słodki, ciekawie zwieńcza każdy kawałeczek ciasta, jak przysłowiowy kleks bitej śmietany. Jeśli opatrzyły Wam się tradycyjne ciasta z jabłkami ( o ile to w ogóle możliwe) to polecam spróbujcie tego połączenia smaków.
Ciasto ( na formę średnicy 23 cm lub kwadratowa)
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
4 kwaskowe jabłka obrane ze skorki i pokrojone na małe cząstki
1 łyżeczka cynamonu do obtoczenia jabłek
Warstwa kokosowa:
50 g masła
50 g cukru kokosowego
1 jajko
100 g wiórków kokosowych
Warstwa kokosowa: Roztapiamy masło z cukrem, dodajemy wiórki i mieszamy, lekko studzimy i dodajemy rostrzepane jajko. Masa jest dość gęsta ale da się ją rosprowadzać łyżką.
Ciasto: Ucieramy jajka z cukrem parę minut na puszystą jasną masę, dolewamy małym strumieniem olej, potem mleko i miksujemy krótko, aby ciasto nie straciło puszystości. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z proszkiem i solą, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną używając łyżki.
Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy kawałeczki owoców obtoczonych w cynamonie. Na wierzch łyżką robimy kleksy z masy kokosowej. Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu. Uważamy bo kokos szybko się przypieka, można nakryć ciasto z wierzchu papierem, zdjąć go po 20 minutach i dalej piec już ciasto odkryte.
Ewa narobiła mi smaku na kokos, wierzch ciasta zainspirowany tym przepisem .
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-jabkami-pod-chrupiacym-kokosem.html