Wykonanie

Sama nie
mogę uwierzyć, zbliża się rocznicowy czas dla mnie, to już 3 lata blogowania...Zleciało bardzo. Mimo tylu wpisów wciąż wydaje mi się że wszystko jeszcze przede mną, że jeszcze naj naj - ciekawszy wpis dopiero będzie :) a ilu rzeczy jeszcze w kuchni nie umiem...ale wiecie co, to mnie tylko cieszy zamiast martwić ! :D Życzcie mi wytrwałości, bo ostatnio trochę odpuszczałam, trochę mi weny brakowało, trochę brakowało czasu, ale z wiosną nowe siły mam nadzieję...Dziś moje ukochane
jabłka w nieco egzotycznej otoczce.Puszysty środek wypełniony kwaskowymi
jabłkami z
cynamonem zapowiada klasyczne ucierane ciasto z
jabłkami, ale
kokosowy wierzch
daje ciastu zupełnie nowy wymiar.
Kokos jest chrupiący, słodki, ciekawie zwieńcza każdy kawałeczek ciasta, jak przysłowiowy kleks
bitej śmietany. Jeśli opatrzyły Wam się tradycyjne ciasta z
jabłkami ( o ile to w ogóle możliwe) to polecam spróbujcie tego połączenia smaków.


Ciasto ( na formę średnicy 23 cm lub kwadratowa)2 szklanki
mąki tortowej2
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju słonecznikowego1/2 szklanki
mleka3/4 szklanki
cukruszczypta
soli4 kwaskowe
jabłka obrane ze skorki i pokrojone na małe cząstki1 łyżeczka
cynamonu do obtoczenia
jabłekWarstwa kokosowa:50 g
masła50 g
cukru kokosowego1
jajko100 g
wiórków kokosowychWarstwa kokosowa: Roztapiamy
masło z
cukrem, dodajemy wiórki i mieszamy, lekko studzimy i dodajemy rostrzepane
jajko. Masa jest dość gęsta ale da się ją rosprowadzać łyżką.Ciasto: Ucieramy
jajka z
cukrem parę minut na puszystą jasną masę, dolewamy małym strumieniem
olej,
potem mleko i miksujemy krótko, aby ciasto nie straciło puszystości. W osobnym naczyniu przesiewamy
mąkę z proszkiem i
solą, a następnie delikatnie łączymy z masą jajeczną używając łyżki.Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Na wierzchu układamy kawałeczki
owoców obtoczonych w
cynamonie. Na wierzch łyżką robimy kleksy z masy kokosowej. Pieczemy 35-40 min w 180 stopniach na termoobiegu. Uważamy bo
kokos szybko się przypieka, można nakryć ciasto z wierzchu papierem, zdjąć go po 20 minutach i dalej piec już ciasto odkryte.Ewa narobiła mi smaku na
kokos, wierzch ciasta zainspirowany tym przepisem .