ßßß
Składniki (4 porcje)¾ szklanki makaronu w kształcie ryżu (z pszenicy durum)250 g pieczarek pokrojonych na grube plastry1 cebula czerwona1 łyżka masła klarowanego3 łyżki oliwy z oliwek2 małe pomarańczowe papryki lub 0,5 dużej np. czerwonej250 g pomidorków koktajlowych4 jaja ugotowane na twardosól ziołowa, pieprz, czosnek sproszkowany, czosnek niedźwiedzi
PrzygotowanieMakaron wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia. Masło klarowane rozgrzać na patelni i wrzucić pieczarki. Dusić, podlewają wodą, aż pieczarki zmiękną i ściemnieją. Posolić, odparować wodę i wymieszać z makaronem w dużej misce. Przestudzić. Pomidorki pokroić w ćwiartki, cebulę w piórka, ugotowane jaja w grubą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko dodać do makaronu i pieczarek. Wymieszać, dodać oliwę, sól ziołową i pozostałe przyprawy. Można jeść od razu albo zostawić na kilka godzin do „ przegryzienia”. Obie wersje są pyszne.