Wykonanie
Czy znacie
makaron Khitharaki? To popularny w Grecji i we Włoszech
makaron z pszenicy durum w kształcie ziarenek
ryżu. Można go kupić w Polsce od dawna, więc czasem i ja ulegam pokusie. Bardzo dobrze spełnia się, jako neutralna baza do sałatek i dań na zimno, które można zabrać do pracy i do szkoły. A jak już tę
sałatkę przygotujecie, wszyscy zjadacze słodkich bułeczek będą ją od Was podkradać.

Składniki (4 porcje)¾ szklanki
makaronu w kształcie
ryżu (z pszenicy durum)250 g
pieczarek pokrojonych na grube plastry1
cebula czerwona1 łyżka
masła klarowanego3 łyżki
oliwy z oliwek2 małe
pomarańczowe papryki lub 0,5 dużej np. czerwonej250 g
pomidorków koktajlowych4
jaja ugotowane na twardo
sól ziołowa,
pieprz,
czosnek sproszkowany,
czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie
Makaron wrzucić na wrzącą, osoloną
wodę i ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do wystygnięcia.
Masło klarowane rozgrzać na patelni i wrzucić
pieczarki. Dusić, podlewają
wodą, aż
pieczarki zmiękną i ściemnieją. Posolić, odparować
wodę i wymieszać z
makaronem w dużej misce. Przestudzić.
Pomidorki pokroić w ćwiartki,
cebulę w piórka, ugotowane
jaja w grubą kostkę.
Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystko dodać do
makaronu i
pieczarek. Wymieszać, dodać
oliwę,
sól ziołową i pozostałe
przyprawy. Można jeść od razu albo zostawić na kilka godzin do „ przegryzienia”. Obie wersje są pyszne.