ßßß
Składniki (na 2 małe tarty o średnicy ok. 20 cm)Na ciasto300 g razowej mąki orkiszowej100 g otrąb owsianych0,5 szklanki mleka owsianego80 g ciemnego cukru nierafinowanego (u mnie palmowy)8 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego tłuszczu kokosowegoszczypta soliNadzienie125 g zmielonego w młynku na mąkę maku100 g zmielonych orzechów włoskich100 g rodzynek2 jaja3-4 łyżki syropu z buraka lub daktylowego1,5 szklanki mleka sojowego lub owsianego2 łyżki masła klarowanegogarść płatków migdałowychPolewa i dodatki250-300 g serka ricotta3 łyżki syropu z agawygarstka płatków migdałowych2 łyżki startej gorzkiej czekolady2 duże dojrzałe brzoskwinie
PrzygotowanieSkładniki na ciasto mieszamy i zagniatamy podobnie jak ciasto kruche. Smarujemy tłuszczem i posypujemy otrębami formę do pieczenia, albo wykładamy ją specjalnym papierem. Ciasto rozgniatamy cienko w palcach i wylepiamy dokładnie formę. Nakłuwamy widelcem i chłodzimy w lodówce około godziny. Ja przygotowuję ciasto wieczorem, a rano je piekę.Nadzienie : w garnku zagotowujemy mleko z masłem i wrzucamy wszystkie składniki oprócz jaj, Mieszamy je około 10 minut do spulchnienie maku (powinien wchłonąć większość płynu i być miękki). Zestawiamy z ognia i studzimy. Jak masa będzie chłodna, dodajemy do niej 2 jaja i dokładnie mieszamy.Serek ricotta miksujemy z syropem z agawy w blenderze albo dobrze mieszamy trzepaczką. Brzoskwinie myjemy dokładnie, wyjmujemy pestki i kroimy ze skórką na cząstki.Nagrzewamy piekarnik do 190˚C i wyjmujemy ciasto z lodówki. Pieczemy wstępnie samo ciasto 10 minut, wyjmujemy je z piekarnika i nakładamy nadzienie makowe. Powinno sięgać do około ¾ ciasta lub trochę wyżej. Na masę z maku wykładamy ubity serek ricotta i układamy na nim cząstki brzoskwiń i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Po upieczeniu dekorujemy jeszcze startą czekoladką i już. Gotowe.