ßßß
Składnikiciasto:200 g mąki100 g masła100 g cukru1 jajomasa:80 g rodzynek sułtańskich75 g płatków migdałowych1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekoladydekoracja np. ozdoby z opłatka, marcepana, kandyzowane owoceCzas przygotowania: 1 godz.Przepis na: Mazurek na okrągłoMiałam Was tu zaskoczyć jakimś ładnym mazurkiem z własnoręcznie wykonanymi ozdobami, a tymczasem to mnie zaskoczyło przeziębienie. Ale zwlokłam się do kuchni, żeby coś na Wielkanoc jednak przygotować. Dziś zapraszam na mazurka bakaliowo-czekoladowego.Patent jest banalny – spód jak na tartę. Siekam zimne masło z mąką, dodaję mąkę i cukier. Zagniatam w zgrabną kulę, po czym zawijam w folię spożywczą i na pół godziny daję ciasto do zamrażalnika.Nastawiam piekarnik na 180 st. C, rozwałkowuję ciasto i wykładam formę, pamiętając, aby podnieść nieco brzegi – wystarczy o około 0,5 cm. Teraz można skorzystać z dwóch metod – wyłożyć ciasto papierem do pieczenia i wysypać np. groch lub ryż lub nakłuć widelcem ciasto i piec. Osobiście wolę drugą metodę, ponieważ wtedy czas pieczenia jest po prostu krótszy. Niezależnie od tego, z jakiej metody skorzystacie, ciasto powinno piec się, aż się zarumieni – zazwyczaj wystarcza około 20-25 minut.W tym czasie ścieram na tarce gorzką czekoladę, następnie mieszam ją z rodzynkami i płatkami migdałowymi. Oczywiście można dodać posiekanych orzechów, suszonych moreli lub innych owoców – co kto lubi. Jeśli ciasto jest już upieczone, zmniejszam temperaturę na 150-160 st. C, wysypuję na ciasto mieszankę bakaliowo-czekoladową i wkładam całość jeszcze na około 5 minut do piekarnika.Teraz wystarczy całość udekorować i poczekać aż czekolada stężeje i zwiąże składniki. Smacznego!