Wykonanie
Przepis na dość szybkie ciasto, natomiast w smaku nie ustępuje tym pięknym i wypracowanym. Ciasto jest cienkie i to w nim lubię najbardziej, ponieważ wtedy dominuje wyraźny smak
jabłek.Taki jabłecznik najlepszy latem z odmianą
jabłka starej daty czyli Papierówka. Jesienią i zimą doskonały z Antonówką.
SKŁADNIKI3 szklanki
maki1
margaryna1/4 szklanki
cukru5
żółtek1 łyżka
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWkład do jabłecznika:1, 5 kg
jabłek np. Antonówka1
cukier waniliowy3 łyżeczki
cynamonuWYKONANIE:
Jabłka obieramy kroimy w ósemki. Posypujemy
cukrem i
cynamonem . Mieszamy i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy
margaryn i rozcieramy z
mąką. W brew różnym opiniom, nie siekam nożem, tylko szybko rozcieram
margarynę z
mąką w dłoniach.Następnie dodajemy
żółtka utarte z
cukrem,
śmietanę i zagniatamy ciasto. Podsypujemy
mąką jeśli się klei i jest za rzadkie.Ciasto dzielimy na dwie części. Ta dolna nieco większa. Wkładamy na godzinę do lodówki. Przyznam,że czasami jak się spieszę robię od razu , bez lodówki i ciasto też jest dobre.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Dowolna forma. Jeśli bardzo duża , ciasto będzie cienkie. Na spód wałkujemy większą część ciasta. Można wylepić dłonią.Wsypujemy
jabłka ( będzie ich dużo, ale o to chodzi)Drugą część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na
jabłka. Boki dociskamy dłonią. Robimy dziurki nożem lub widelcem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni ok, 40-50 min. To zależy od piekarnika.Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem. Osobiście wolę bez
cukru. Gotowe
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.