Wykonanie
S zarlotka to ciasto wywodzące się z Francji, robione na kruchym lub półkruchym cieście a jako farsz najczęściej używane są
jabłka z dodatkiem przypraw korzennych.Składniki:1,5 kostki
margaryny80 dag
mąki (około)5
żółtek2 łyżki
śmietany1/2 szklanki
cukrułyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegook. 15 małych lub średnich
jabłek2-3 łyżki
cynamonu i 1 łyżka
cukruśmietana 30%Margarynę rozdrabniamy, zasypujemy
mąką. Dodajemy
żółtka,
śmietanę,
cukier,
proszek do pieczenia i
cukier waniliowy. Wszystko dość szybko wyrabiamy, jeżeli jest taka potrzeba to można dosypać
mąki. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części lekko obsypujemy
mąką, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na około 30 minut.Obrane
jabłka kroimy na małe kawałki następnie obsypując
cynamonem i
cukrem.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na dnie blaszki, na wierzch wysypujemy
jabłka. Całość zakrywany drugą częścią ciasta która również została rozwałkowana i lekko nacięta. Tak przygotowaną szarlotkę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.Po wyjęciu ciasto obsypujemy
cukrem pudrem, można na wierzchu wyłożyć
bitą śmietanę, jeżeli chcemy ułożyć na całe ciasto to najlepiej podczas ubijania dodać śmietanfix. Ja układałam
śmietanę na poszczególne kawałki ciasta gdy miałam taką ochotę więc robiłam ją porcjami.