ßßß


SKŁADNIKI:2 golonki indyczepęczek włoszczyznymały pęczek lubczykupół puszki zielonego groszkusól, pieprz do smaku4 łyżeczki żelatynyliść laurowy, ziele angielskie, kilka listków selera naciowegoopcjonalnie czosnek , jeśli lubimyWYKONANIE:Udźce z indyka płuczemy i zalewamy zimną wodą tak, by przykryć mięso .Mięso zagotowujemy, zbieramy szum. Dodajemy włoszczyznę, ziele angielskie, liść laurowyGotujemy rosół, pod koniec dodajemy lubczyk , sól, pieprz.Ugotowane mięso wyjmujemy i studzimy.Oddzielamy od kości, kroimy drobno.Na dnie małych salaterek lub szklaneczek układamy pokrojoną marchewkę, wsypujemy groszek. Dodajemy mięso.Rosół przecedzamy, podgrzewamy, doprawiamy do smaku. W szklance rosołu rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do reszty.Tak przygotowanym rosołem zalewamy ostrożnie zawartość salaterek i wstawiamy do lodówki, aż stężeje.Przed podaniem wykładamy na półmisek i ozdabiamy.
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.