Wykonanie
Classic
pork jelly.

Bardzo lubię klasyczną galaretę wieprzową. Kiedyś nie wyobrażałem sobie galarety bez wieprzowych nóżek. Teraz robię bez i też jest dobra, a przy tym, może mi się tylko tak wydaje mniej tłusta.Składniki:2
golonki wieprzowe50 dag
karkówki wieprzowej50 dag
szynka wieprzowaziele angielskieliść laurowywłoszczyznasól,
pieprzżelatynaWykonanie:
Mięsa pokroić na mniejsze części ,umyć zalać
wodą i gotować. Po godzinie dodać
włoszczyznę, ziele, liść. Doprawić
solą i
pieprzem. Gotować do miękkości.
Mięso wyjąć, pokroić w drobną kostkę, dodać do przecedzonego
wywaru. Gotujemy bez nóżek, trzeba dodać
żelatynę. Przeważnie dodajemy 6 małych łyżeczek na 1 litr. Rozlać do miseczek i poczekać najlepiej do następnego dnia. Osobiście bardzo lubię taką galaretę z
aceto balsamico di Modena, ale może być
cytryna,
ocet.