Wykonanie
Nie umiem jeść dietetycznie, bardzo zdrowo, czy chudo. Nigdy wcześniej nie
jadłam golonki, widziałam jedynie jak P. ją je, ale zaciekawił mnie smak i sposób jej przyrządzenia. Zaczerpnęłam porady u doświadczonej Panii sama postanowiłam przygotować
golonką. Stresowałam się jak nigdy wcześniej, bo chciałam, żeby była mięciutka, żeby
mięso samo odchodziło, a smak był pełen aromatów. Udało się, po 2,5 godzinnym gotowaniu i godzinie pieczenia wyszła pyszna mięciutka
golonka pełna aromatów.
Składniki:– 2
golonki;–
włoszczyzna– 5 kulek
ziela angielskiego, 3
listki laurowe,
sól,
pieprz– 30 dag
kiszonej kapusty– mielona
paprykaWykonanie:
Golonki zagotować z
włoszczyzną (warzywa dałam w całości, tylko je obrałam) z dodatkiem ziela, listków,
soli i
pieprzu. Gotować około 2,5 godziny – do miękkości.
Kiszoną kapustę przepłukać, ułożyć w naczyniu żaroodpornym,
golonki przełożyć po ugotowaniu na
kapustę, posypać
papryką i zalać
wywarem warzywnym. Piec w temp. 180 stopni około godziny.Smacznego