Wykonanie
Kruche ciasto trochę przypomina smak dzieciństwa. proste w wykonaniu. Żadnych wydziwień, tylko ciasto i powidła. Zapraszam



SKŁADNIKI3 szklanki
mąki,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,25 dkg
masła,3
żółtka, jedno
jajko1 szklanka
cukru pudru plus1 łyżeczka
soli.2 duże łyżki
bułki tartej2 łyżki posiekanej
skórki pomarańczowejsłoik
powideł śliwkowychsłoik
dżemu jabłkowegoWYKONANIE:
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, siekamy z
masłem. Dodajemy
jaja cukier,
sól i zagniatamy ciasto.Do każdego
dżemu dodajemy po łyżce
bułki tartej i łyżce skórki, mieszamy.Ciasto dzielimy na dwie części. Każde rozwałkowujemy na wielkość takiego takiego samego prostokąta, co blacha. formę wykładamy pergaminem, następnie kładziemy jeden placek, lekko wykładamy na boki. następnie naprzemiennie kładziemy po łyżce masy
jabłkowej i śliwkowej. wyrównujemy łyżką.przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskamy. Widelcem robimy dziurki na cieście.Pieczemy w temperaturze 180 stopni 40 min. Po upieczeniu można posypać
cukrem pudrem lub polać lukrem. U mnie smakuje takie proste bez dodatków.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.