ßßß
Składniki na ciasto:500 g mąki wrocławskiej150 g cukru pudru200 g masła6 żółtek3 łyżki gęstej śmietany1 łyżeczka proszku do pieczeniaDodatkowo:dżem jabłkowo-aroniowy ( u mnie domowy )cukier puder do posypaniaSposób przygotowania :Do dużej miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać miękkie masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki.Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części. Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć równy prostokąt lub kwadrat i podzielić go na równe małe ciasteczka( u mnie 4 na 4 cm).Następnie postępować zgodnie z instrukcją na obrazkuNa środku każdego ciasteczka ułożyć mała łyżeczką niewielką ilość dżemu. Gotowe ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 st. C.
Piec około 15 -17 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego.