Wykonanie
Przy niedzieli zapraszam na szybkie
ciasteczka maślane z
dżemem. Znalazłam w internecie fajny pomysł na ich wykrojenie, ale jak to często bywa, rzeczywistość po ich upieczeniu okazała się trochę inna od wizualnych oczekiwań. Niemniej jednak w smaku są rewelacyjne.

Składniki na ciasto:500 g
mąki wrocławskiej150 g
cukru pudru200 g
masła6
żółtek3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:
dżem jabłkowo-aroniowy ( u mnie domowy )
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania :Do dużej miski przesiać
mąkę i
cukier puder. Dodać miękkie
masło. Bardzo porządnie rozetrzeć składniki.Dodać
żółtka i
śmietanę. Zagnieść ciasto.Odstawić miskę z
ciastem do lodówki n 10- 15 minut. Podzielić ciasto na 3-4 części. Powierzchnię do wałkowania delikatnie opruszyć
mąką.Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm.Wyciąć równy prostokąt lub kwadrat i podzielić go na równe małe
ciasteczka( u mnie 4 na 4 cm).Następnie postępować zgodnie z instrukcją na obrazkuNa środku każdego
ciasteczka ułożyć mała łyżeczką niewielką ilość
dżemu. Gotowe
ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 150 st. C.

Piec około 15 -17 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić i posypać
cukrem pudrem. Smacznego.