Wykonanie
Wprawdzie zaczynam poniedziałek , ale od czegoś konkretnego.Dzisiejsza propozycja to
bitki z
szynki wieprzowej z leśnymi
grzybami. Bardzo smaczne danie. Polecam
SKŁADNIKI:1/2 kg
szynki wieprzowejpapryka słodkasuszony
czosneksól i
pieprz2 łyżki
mąki30 dag
grzybów leśnych mrożonych lub świeżych np. podgrzybki,
kurki1
cebulaolej do smażenia2 łyżki
masła klarowanegoWYKONANIE
Mięso pokroić w plastry,lekko rozbić. Posypać z obu stron
papryką,
solą,
pieprzem,
czosnkiem.Obtaczać z obu stron w
mące. Smażyć do lekkiego zrumienienia z każdej strony. Przełożyć do garnka i zalać wrzątkiem lub gorącym
bulionem i dusić ok 20 minW tym czasie przygotować
grzyby. Ja
daję mrożone, płuczę po ciepła
wodą jeszcze zmrożone, kroje na większe kawałki.Na patelnie z
masłem wrzucam pokrojoną w kostkę
cebule i
grzyby, doprawiam
solą ,
pieprzem. Nakrywam i duszę ok 10 min.
Grzyby wylewam na wierzch bitek , nakrywam i jeszcze podduszam do miękkości
mięsa.
Podajemy z
kaszą lub
ziemniakami, surówką.
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.