ßßß

SKŁADNIKINa ciasto2 szklanki maki pełno ziarnistej2 jajkaszklanka mlekawoda mineralna gazowanaolej i masło do smażeniaszczypta soli i szczypta cukruNadzienie:1/2 kg twarogu3-4 łyżki cukru ( tutaj w zależności jak lubimy słodkie)1 łyżeczka cynamonu2 łyżki jogurtu naturalnego do rozrzedzeniaWYKONANIEŻółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.Mieszamy mleko i wodę, dodajemy żółtka. Cały czas mieszając dodajemy stopniowo mąkę. Mieszamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Dodajemy sól, cukier oraz pianę z białek i ponownie dokładnie Mieszamy.Ciasto odstawiamy na ok pół godziny.W tym czasie przygotowujemy farsz. Twaróg rozdrabniamy , dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Nie powinien , być za rzadki, więc uważamy z jogurtem.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Do ciasta dodajemy wodę , by otrzymać odpowiednią konsystencję słodkiej śmietanki.Ciasto nalewamy chochlą na patelnię, smażymy na zloty kolor z obu stron.Smarujemy farszem i składamy w dowolny sposób. Ja w kopertę.Naleśniki obsmażmy na maśle z obu stron. Podajemy polane jogurtem naturalnym lub śmietaną ( jak kto woli) i posypane cukrem.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.