Wykonanie
Wigilia i święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić
Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa. Na pewno każda gospodyni przyrządzi ją inaczej. to tak jak bigos. I cały urok smaku tkwi własnie w tym. Jesteśmy po prostu niepowtarzalni.


SKŁADNIKI3 filety z
morszczuka lub innej
ryby4
marchewki , pół
pora , gurba częśćkawałek
selera1
papryka ( u mnie zielona5 łyżeczek koncentratu1 łyżeczka
musztardyopcjonalnie
sól pieprz,
cukier ( odrobina)1/4 szklanki
wodyWYKONANIE
Rybę kroimy na małe kawałki, przyprawiamy ,
przyprawą do ryb.
Marchewkę i
seler ścieramy na dużych oczkach tarki.
Paprykę kroimy w paski,
pora w piórka. Warzywa wrzucamy do garnka z
woda i dusimy ok 20 min , od czasu do czasu mieszając. W
między czasie smażymy
rybę.Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy koncentrat i
musztardę, odrobinę
soli,
pieprzu i
cukru. Mieszamy.Część warzyw układamy na dnie półmiska, an to układamy
rybę, Na wierzch pozostała ilość warzyw, tak , by zakryć wszystko.PRZEPIS RÓWNIEŻ W WERSJI FILMOWEJ

Dekorujemy w/g uznania. Podajemy na zimno i na ciepło.



SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.