Wykonanie
Rolady to puszyste , lekkie ciasta, które tak , jak
torty mają swoje miejsce wśród wypieków. Kiedyś nie potrafiłam ich piec, teraz kiedy się odważyłam,wychodzą rewelacyjnie. Zaznaczam, że dla początkujący może coś nie wyjść ,ale nie zrażamy się.Czego potrzebujemyNa ciasto4
jajka12 dag
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa250 ml.
jogurtu naturalnego2-3 łyżeczki
żelatynysok i otarta skórka z jednej
cytryny250 mil
śmietany , kremówki25
konfitury morelowej.Jak robimyOddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypując 5 łyżek
cukru. Kolejno dodawać po jednym
żółtku , za każdym razem dokładnie łącząc je z masą.
Mąkę przesiać przez sitko , dodać do masy , wymieszać.Prostokątną blachę wyłożyć pergaminem, rozsmarować przygotowane ciasto. Piec 10 min . w tem. 200 CGorący
biszkopt wyrzucić na wilgotną posypaną
cukrem ściereczkę, zdjąć pergamin.Ciasto zwinąć w rulon i odstawić do wystygnięcia.Przygotować krem-
żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, rozpuścić podgrzewając na małym ogniu.
Jogurt zmiksować z resztą
cukru,
sokiem z cytryny i skórką. # łyżki masy wymieszać z
żelatyną, a następnie połączyć z pozostałym kremem. Odstawić do lodówki na 5-10 min. Gdy masa zacznie tężeć, dodać ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać.Zupełnie zimny
biszkopt ,rozwinąć posmarować
konfiturą k kremem
cytrynowym. Ponownie zrolować. odłożyć do lodówki na 2 godz.Polecam równieżCiasto czarny lasSMACZNEGO