Wykonanie
Czas na
jabłka.
Jabłka na słono i na słodko; tarty, szarlotki, placki, musy, chutneye i
konfitury, naszym tradycyjnym wydaniu i z nutą orientalną, trochę odmienione. Wszystko to będzie się na moim blogu sukcesywnie pojawiało.Szarlotki i serniki to chyba najbardziej lubiane i popularne ciasta w Polsce. Wspominając moją działalność związaną z wypiekaniem i sprzedażą ciast na targach, jedne i drugie znikały w pierwszej kolejności i zawsze mogłam wystąpić z większą ilością obu.Popularne, niezbyt trudne, a jednak nie tak łatwo zrobić takie idealne, przepyszne.W przypadku sernika, bardzo ważny jest
ser, a w szarlotce -
jabłka.Nie wszystkie nadają się na szarlotki. Jedne są dobre do robienia
soków, a inne do obróbki termicznej.Do jabłecznika polecam antonówki, dobrze się sprawdzają. Szukam też
owoców zdrowych, prosto z drzewa i nie poddanych nadmiernemu działaniu chemii i pryskaniu.

Dzisiaj będzie taka najbardziej tradycyjna, żeby nie powiedzieć babcina, szarlotka.Warstwa ciasta, warstwa
jabłek z nutą
wanilii, warstwa ciasta, a całość posypana
cukrem pudrem.

Składniki: na blaszkę około 25 x 30cm (moja była trochę większa, dlatego jest stosunkowo niska)ciasto:400g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/3 kubka
cukru2
jajka170g
masła miękkiego
cukier waniliowy z prawdziwą
wanilią - mała torebka - około 15g4-5 łyżek
mlekanadzienie:2kg
jabłek, obranych, pokrojonych w ćwiartki, a
potem w plasterki1/3 kubka
cukrucukier waniliowy z prawdziwą
wanilią - ponownie 15g1 - 2 łyżki
mąki ziemniaczanej30g
masła2 łyżki
soku z cytryny

Jak zrobiłam:1. Przygotowałam
jabłka; obrane i pokrojone wrzuciłam do garnka, dodałam 1/4 kubka
wody,
sok z cytryny - dzięki niemu
jabłka nie ściemnieją,
masło i
cukier. Poddusiłam krótko na małym ogniu,
jabłka nie powinny się rozpadać. Na samym końcu wsypałam
mąkę ziemniaczaną i szybko wmieszałam w
jabłka. Odstawiłam do przestygnięcia. Jeżeli
jabłka są kwaśne,
cukru trzeba dodać więcej.2.
Mąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem połączyłam z miękkim
masłem. Wyrobiłam ręcznie gładkie ciasto. Kulę ciasta podzieliłam na dwie części. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam spód blaszki. Nakłułam w kilku miejscach i podpiekłam przez 10 minut w 180'C.3.
Jabłka wyłożyłam na podpieczony spód.4. Drugą część ciasta rozmieszałam z
mlekiem na płynną masę ( można dolać trochę więcej
mleka ). Płynne ciasto wylałam równo na warstwę
jabłek. Piekłam przez około 35 minut w 180'C. Szarlotka powinna przestygnąć, warstwa
jabłek się stężeje.


Jest to bardzo dobra i bezpretensjonalna szarlotka. Można ją podawać z
lodami, można też pokryć lukrem. Ja lekko posypałam
cukrem pudrem.
Jabłka doprawiłam tylko
wanilią, ale można również dodać
cynamon.