Wykonanie
Składniki:200g
mąki pszennej 500300g
mąki orkiszowej grubej (1850)UWAGA: można użyć, tak podaje tradycyjny przepis, wyłącznie
mąki pszennej2 łyżki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru3 łyżki płynnego
smalcu250g
masła, zimnego, pokrojonego w kawałeczki5
jajek -
żółtka oddzielone od
białek2 łyżki
kakao4
gruszki, obrane i pokrojone na kawałkiokoło 500g
wiśni bez pestek1 kubek
cukru

Jak zrobiłam:1.
Mąkę wymieszałam z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Wlałam
smalec, wymieszałam łyżką. Dodałam
masło i
żółtka, roztarłam palcami, żeby się połączyły, a
potem szybko wyrobiłam ciasto. Uformowałam kulę, którą podzieliłam nożem na trzy równe części. Do jednej z nich dodałam
kakao i zagniotłam tak, żeby
kakao dokładnie wpracować w ciasto. Każdą część zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 2 godziny.2. Formę do tortownicy (najczęściej używa się do pleśniaka blaszki prostokątnej 20x30, ja wolę formy okrągłe) wyłożyłam papierem do pieczenia. Z 5
białek i kubka
cukru ubiłam sztywną pianę; zaczęłam ubijanie od samych
białek ze szczyptą
soli, a kiedy piana była lekko sztywna, stopniowo dosypywałam
cukier, nie przerywając ubijania. Piana powinna być tak sztywna, żeby po wysunięciu końcówek miksera zostały nieopadające stożki.3. Palcami rozkruszyłam jedną część jasnego ciasta pokrywając spodnią warstwę, na to rozkruszyłam ciasto ciemne, w taki sam sposób. Na warstwie ciemnej ułożyłam
gruszki, a na nich
wiśnie. Warstwę
wiśni pokryłam pianą, na której rozkruszyłam ostatnią część jasnego ciasta, stworzy kruszonkę.4. Piekłam w 180'C przez dobre 45 minut, aż kruszonka była spieczona. Trzeba uważać, żeby ciasto w środku nie było surowe -
wiśnie mogą dać dużo soku, a to spowalnia dopiekanie ciasta; wtedy trzeba zmniejszyć temperaturę i dopiec.



