Wykonanie
Risotto nie należy do moich ulubionych potraw, ponieważ nie przepadam za
ryżem.
Ryż można zastąpić
kaszą, a tę bardzo lubię; efekt będzie doskonały. Smakuje wspaniale, a do tego
kasza jest przyjemnie twarda i sprężysta, oczywiście pod warunkiem, że nie przesadzimy a czasem gotowania.
Wywar z
suszonych grzybów doskonale podnosi smak pęczotto, a
świeży szpinak nadaje mu lekką, wiosenno - letnią nutę.

Składniki:200g
kaszy pęczak500ml
bulionu warzywnego200g
wywaru grzybowego - nagotowanego na garści
grzybów suszonych1 duża
cebula1 duży ząbek
czosnku50 - 60ml
białego wina wytrawnego150g liści świeżego młodego
szpinakugarść
orzechów włoskich50g
twardego sera koziego (jeżeli nie lubicie, może być owczy albo krowi)świeżo mielony
pieprz

Jak zrobiłam:1. Pokrojoną w kostkę
cebulę i posiekany ząbek
czosnku podsmażyłam na mocno złocisty kolor na
oliwie. Wsypałam
kaszę. Zalałam
winem i podgrzewałam aż płyn odparował.2. Kiedy
wino odparowało, dodałam chochlę
bulionu. Podgrzewałam, aż
kasza go wchłonęła. Dodałam kolejną chochlę, znowu poczekałam. Powtarzałam tę czynność, aż zużyłam cały
bulion warzywny i
wywar grzybowy.3. Kiedy
kasza była już miękka, ale lekko al dente - cały proces trwa około 20 minut - dodałam pokrojone
grzyby z
wywaru i listki
szpinaku. Wymieszałam.4. Tuż przed podaniem posypałam obficie
startym serem i
pieprzem.

Pęczotto smakuje bardzo dobrze; wyraźnie wyczuwalny jest aromat
wina i
grzybów.
Ser koniecznie trzeba dodać, wprowadza ciekawą nową nutę. No i
szpinak..doskonała kompozycja smaków.Zamiast posiekanych
grzybów można tuż przed podaniem wrzucić garść
pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki; nadadzą potrawie jeszcze bardziej wiosenny charakter.