Wykonanie
W czasie wakacji na blogu zrobiło się bardzo słodko... dużo tu ciast i innych deserów. Dawno nie publikowałam przepisu na danie główne. Aktualna pogoda nie sprzyja gotowaniu, ale udało mi się ostatniego wieczoru upichcić risotto ;). Zbliżający się wyjazd na Erasmusa skutecznie motywuje mnie do wyczyszczenia wszelkich zapasów jedzenia. W pierwszej kolejności postanowiłam zużyć
suszone grzyby i słoiczek
trufli w zalewie, który od dłuższego czasu czekał na jakiś zacny przepis ;).

Składniki:300 g suchego
ryżugarść
suszonych grzybów (około 50 g)30 g
trufli w słoiczku150 ml białego wytraw nego
wina900 ml
bulionu warzywnego + 100 ml
wywaru po namoczeniu
grzybów50 g
masła1 duża
cebula2 ząbki
czosnku3 łyżki startego
parmezanu + do dekoracji
sól i
pieprztymianek do dekoracjiPrzygotowanie:
Suszone grzyby zalewamy około 100 ml wrzątku i odstawiamy na 30 minut do namoczenia, następnie dokładnie je odcedzamy i odciskamy.
Wywaru spod grzybów nie wyrzucamy, ponieważ przyda się do gotowania risotto.W głębokiej patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy drobno posiekaną
cebulę i podsmażamy na małym ogniu. Po chwili dodajemy pokrojone w kawałki
grzyby oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dokładnie mieszamy i podsmażamy przez 2-3 minuty. Wsypujemy
ryż i prażymy go przez kolejne dwie minuty, aż ziarenka staną się szkliste.Dolewamy
wino i całość gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż
alkohol całkowicie wyparuje. Następnie dodajemy
wywar spod grzybów i ponownie podgrzewamy do momentu, aż
ryż wchłonie cały płyn, od czasu do czasu mieszając.W odstępach czasowych dolewamy po małej chochli
bulionu, gdy tylko poprzednia ilość całkowicie się zredukuje.
Bulion dodajemy stopniowo i małymi porcjami, ponieważ może nie będzie potrzeby wykorzystania całego. W miarę ubywania płynu, próbujemy, czy
ryż staje się miękki. Ważne jest, aby go nie rozgotować, dlatego risotto grzejemy przez cały czas na małym ogniu, w
sumie przez około 17-20 minut.Patelnię z miękkim
ryżem zdejmujemy z ognia, dodajemy tarty
parmezan oraz
sól i
pieprz. Dokładnie mieszamy. Gotowe risotto dekorujemy świeżym
tymiankiem, pokrojonymi
truflami oraz dodatkową porcją
sera.Smacznego!