ßßß Cookit - przepis na MAZUREK MAKARONIKOWO - KAJMAKOWY Z NADZIENIEM MORELOWYM

MAZUREK MAKARONIKOWO - KAJMAKOWY Z NADZIENIEM MORELOWYM

nazwa

Wykonanie

9 March, 2013
Właśnie wróciłam z warsztatów z kuchni fińskiej, zorganizowanych pod hasłem 'Pora na Skandynawię'.
Nie sądziłam, że kuchnia tak mocno oddaje klimat i mentalność Skandynawii. Jednym się podobały, innym mniej, ale dla mnie było to bardzo ciekawe doświadczenie. Nowe smaki, sposoby gotowania, myślenie o jedzeniu. Dużo ryb, dużo soli w potrawach, a smaki bardzo proste i czyste w wyrazie.
Łosoś marynowany w soli morskiej z sosem musztardowo - miodowym będzie stałym daniem w mojej kuchni, podbił moje serce i kubki smakowe całkowicie.
Tyle o warsztatach, ale będzie o nich więcej wkrótce.
Czas najwyższy na przepisy wielkanocne.
Składniki:
spód:
140g mąki pszennej
2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
60g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
3 duże łyżki (około 45ml) lodowatej wody
nadzienie:
morele suszone, namoczone w odrobinie gorącej wody przez około 30 minut
cukier puder
warstwa makaronikowa:
300g mielonych migdałów
4 białka
250g cukru
2 łyżki likieru migdałowego Amaretto
warstwa kajmakowa:
1/2 kubka cukru
około 3/4 kubka śmietany kremówki
kilka daktyli do dekoracji
Jak zrobiłam:
spód:
1. Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce.
2. Dodałam masło i palcami, szczypiąc, połączyłam z mąką. Kiedy masa przypominała grubą kaszę, dodałam wodę. Szybko wyrobiłam ciasto, uformowałam dysk i włożyłam do lodówki na pół godziny.
3. Po tym czasie wyjęłam ciasto, rozwałkowałam na bardzo cieniutki kwadrat, którym wyłożyłam małą kwadratową formę do ciasta. Nakłułam w kilku miejscach i piekłam przez 15 - 20 minut, a potem wystudziłam.
morele:
Namoczone morele pokroiłam na kawałki i zblendowałam na gładką masę. Dodałam do niej 2 łyżki cukru pudru, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony i wystudzony spód.
warstwa makaronikowa:
1. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, ułożyłam delikatnie na warstwie morelowej i wyrównałam.
2. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Wstawiłam blaszkę i piekłam przez około 15 minut; trzeba sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczona.
kajmakowy wierzch:
Rozgrzałam dużą patelnię i wsypałam na nią cukier. Podgrzewałam, aż się rozpuścił. Kiedy zaczął brązowieć, ciągle na małym ogniu, wlewałam powoli kremówkę, cały czas intensywnie mieszając. Nie należy się poddawać, karmel z pewnością połączy się ze śmietaną. Jeżeli jest za gęsty, trzeba dodawać małe porcje śmietany do uzyskania pożądanej konsystencji i barwy; ciemniejszy jest bardziej intensywny w smaku.
Mazurek można udekorować dowolnie, ja wykorzystałam daktyle, ich smak i słodycz idealnie pasuje do makaronika i kajmaku.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2013/03/9-march-2013.html