Wykonanie
Kocham mazurki, jeść, robić i pisać o nich. Chyba nie bez powodu moje wypieki cieszą się ogromną popularnością i zainteresowaniem. Jestem z tego bardzo dumna. A żałuję tylko bardzo, że robimy je tylko raz w roku i mam tak mało czasu na podzielenie się wszystkimi moimi pomysłami.No więc śpieszę zaprezentować jeszcze jeden, łatwy i szybki, ale wyjątkowo dobry. Mam nadzieję, że nie jest jeszcze za późno, żeby go zrobić i że zdąży ozdobić świąteczny stół.
Składniki:spód:140g
mąki pszennej2 łyżeczki
cukru1/4 łyżeczki
soli60g zimnego
masła, pokrojonego na małe kawałeczki3 duże łyżki (około 45ml) lodowatej
wodynadzienie:
daktyle suszone, około 200g, namoczone w odrobinie gorącej
wody przez około 30 minut2 łyżki
cukru pudruwarstwa makaronikowa:300g mielonych
migdałów4
białka250g
cukru2 łyżki
likieru migdałowego Amarettokajmak:1/2 kubka
cukruokoło 3/4 kubka
śmietany kremówki1 łyżka
masłakilka
daktyli i
migdałów blanszowanych do dekoracji
Jak zrobiłam:spód:Wszystkie suche składniki wymieszałam w misce. Dodałam
masło i palcami, szczypiąc, połączyłam z
mąką. Kiedy masa przypominała grubą
kaszę, dodałam
wodę. Szybko wyrobiłam ciasto, uformowałam dysk i włożyłam do lodówki na pół godziny.Po tym czasie wyjęłam ciasto, rozwałkowałam na bardzo cieniutki kwadrat, którym wyłożyłam małą kwadratową 20x20cm formę do ciasta. Nakłułam w kilku miejscach i piekłam przez 15 - 20 minut, a
potem wystudziłam.
daktyle:Namoczone
daktyle pokroiłam na kawałki i zblendowałam na gładką masę. Dodałam do niej 2 łyżki
cukru pudru, wymieszałam dokładnie i wyłożyłam na podpieczony i wystudzony spód.warstwa makaronikowa:Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie, ułożyłam delikatnie na warstwie daktylowej i wyrównałam.Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Wstawiłam blaszkę i piekłam przez około 15 minut; trzeba sprawdzać patyczkiem, czy jest upieczona.kajmak:Rozgrzałam dużą patelnię i wsypałam na nią
cukier. Podgrzewałam, aż się rozpuścił. Kiedy zaczął brązowieć, zdjęłam z ognia i dodałam
masło, wymieszałam, żeby się rozpuściło. Postawiłam na małym ogniu i wlewałam powoli kremówkę, cały czas intensywnie mieszając, aż cała
śmietana się połączyła z rozpuszczonym
cukrem.Udekorowałam wierzch upieczonego mazurka.