ßßß Cookit - przepis na Migdałowe podkówki…

Migdałowe podkówki…

nazwa

Wykonanie

Jak to możliwe, że już jutro grudzień??? Tyle jeszcze miałam mieć czasu na przedświąteczne porządki, zakupy i te wszystkie sprawy, na które w listopadzie jeszcze za wcześnie, a tu do świąt zaledwie kilka tygodni. Jak, się pytam?!?
Dobrze, że chociaż udało nam się znaleźć lalkę, o którą Zuzia poprosiła Mikołaja, bo kiepsko by było ;) O ileż prostsze było wybieranie prezentów rok, czy dwa temu, gdy na jej liście widniały „lalka”, „klocki” lub na przykład „kredki”, a nie lalka MLP Equestria Girls o imieniu, które trudno mi spamiętać. O ile nie prosi o wiele, jej prośby są baaardzo specyficzne i trudniej je realizować. I dlatego właśnie tak się ucieszyłam, gdy w trzecim z kolei sklepie z zabawkami udało nam się tą lalkę wypatrzyć w tłumie mniej lub bardziej ludziopodobnych plastikowych tworów. Piotrek chyba całe powietrze z płuc wypuścił, nie ukrywając wcale, że chętnie wróci już do samochodu i jak najprędzej do domu ;P
W niedzielę zakupy, dziś goście i dopiero teraz udało mi się zasiąść do komputera, żeby podzielić się z Wami obiecanym już przepisem na migdałowe ciasteczka podkówki (a właściwie księżyce, ale moje jakoś bardziej podkowy przypominają, więc.. ;).
Ciasteczka migdałowe w takiej czy innej postaci są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Te, oprószone obficie cukrem pudrem, wpasowują się idealnie w świąteczny klimat. Są delikatne, maślane i intensywnie migdałowe. Smakują wybornie z kubkiem herbaty lub poranną kawą, będą też doskonałym dodatkiem do puszki świątecznych smakołyków. Proste, pyszne i takie… gwiazdkowe ;)
Polecam :)
*przepis z „The Great British Bake Off. Celebrations”
Składniki na około 24 ciasteczka:
110g miękkiego niesolonego masła
1/4 łyżeczki likieru migdałowego Amaretto (lub kilka kropel aromatu)
60g cukru pudru
85g mąki pszennej
szczypta soli
125g mielonych migdałów
Wykonanie:
Mąkę, sól oraz migdały wymieszaj, odstaw.
Masło, likier i cukier puder umieść w misie miksera i ucieraj, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolite, gęste ciasto.
Z ciasta odrywaj kawałki o wadze 15g (około 1 czubatej łyżki) i formuj z nich kulki, a następnie z każdej formuj wałeczek długości około 7 – 8cm. Zaginaj je na kształt rogala lub podkowy i układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy.
Blachę z uformowanymi ciasteczkami przykryj folią spożywczą i włóż na około 10 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170ºC.
Schłodzone ciasteczka piecz około 15 minut, do momentu, gdy stężeją, ale tylko zaczną się rumienić. Upieczone pozostaw na blaszce przez około 5 minut, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia. Zimne oprósz cukrem pudrem.
Przechowuj szczelnie zamknięte.
Smacznego :)
Źródło:http://brunetkawkuchni.com/2015/11/30/migdalowe-podkowki