Wykonanie
Jak to możliwe, że już jutro grudzień??? Tyle jeszcze miałam
mieć czasu na przedświąteczne porządki, zakupy i te wszystkie sprawy, na które w listopadzie jeszcze za wcześnie, a tu do świąt zaledwie kilka tygodni. Jak, się pytam?!?Dobrze, że chociaż udało nam się znaleźć lalkę, o którą Zuzia poprosiła Mikołaja, bo kiepsko by było ;) O ileż prostsze było wybieranie prezentów rok, czy dwa temu, gdy na jej liście widniały „lalka”, „klocki” lub na przykład „kredki”, a nie lalka MLP Equestria Girls o imieniu, które trudno mi spamiętać. O ile nie prosi o wiele, jej prośby są baaardzo specyficzne i trudniej je realizować. I dlatego właśnie tak się ucieszyłam, gdy w trzecim z kolei sklepie z zabawkami udało nam się tą lalkę wypatrzyć w tłumie mniej lub bardziej ludziopodobnych plastikowych tworów. Piotrek chyba całe powietrze z płuc wypuścił, nie ukrywając wcale, że chętnie
wróci już do samochodu i jak najprędzej do domu ;PW niedzielę zakupy, dziś goście i dopiero teraz udało mi się zasiąść do komputera, żeby podzielić się z
Wami obiecanym już przepisem na
migdałowe ciasteczka podkówki (a właściwie księżyce, ale moje jakoś bardziej podkowy przypominają, więc.. ;).
Ciasteczka migdałowe w takiej czy innej postaci są dla mnie nieodłącznym elementem świąt. Te, oprószone obficie
cukrem pudrem, wpasowują się idealnie w świąteczny klimat. Są delikatne, maślane i intensywnie
migdałowe. Smakują wybornie z
kubkiem herbaty lub poranną
kawą, będą też doskonałym dodatkiem do puszki świątecznych smakołyków. Proste, pyszne i takie… gwiazdkowe ;)Polecam :)*przepis z „The Great British Bake Off. Celebrations”Składniki na około 24
ciasteczka:110g miękkiego niesolonego
masła1/4 łyżeczki
likieru migdałowego Amaretto (lub kilka kropel aromatu)60g
cukru pudru85g
mąki pszennejszczypta
soli125g mielonych
migdałówWykonanie:
Mąkę,
sól oraz
migdały wymieszaj, odstaw.
Masło,
likier i
cukier puder umieść w misie miksera i ucieraj, aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj łyżką lub szpatułką, aż powstanie jednolite, gęste ciasto.Z ciasta odrywaj kawałki o wadze 15g (około 1 czubatej łyżki) i formuj z nich kulki, a następnie z każdej formuj wałeczek długości około 7 – 8cm. Zaginaj je na kształt
rogala lub podkowy i układaj na balsze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając nieduże odstępy.Blachę z uformowanymi
ciasteczkami przykryj folią spożywczą i włóż na około 10 minut do lodówki. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170ºC.Schłodzone
ciasteczka piecz około 15 minut, do momentu, gdy stężeją, ale tylko zaczną się rumienić. Upieczone pozostaw na blaszce przez około 5 minut, po czym przenieś delikatnie na kratkę do studzenia. Zimne oprósz
cukrem pudrem.Przechowuj szczelnie zamknięte.Smacznego :)