Wykonanie
Te kruche
ciasteczka cynamonowe oryginalnie pochodzą z Meksyku. Pojawiają się pod wieloma nazwami, w tym jako słodkie
ciasteczka meksykańskie lub meksykańskie
ciasteczka weselne. Polvorone wypieka się także w Hiszpanii, gdzie są szczególnie popularne w okresie Świąt Bożego Narodzenia.Składniki (na 25
ciasteczek):300 g
mąki pszennej150 g blanszowanych
migdałów, lekko uprażonych250 g miękkiego
masła100 g
cukru pudru50 g
cukru pudru do posypania (opcjonalnie)1 łyżeczka mielonego
cynamonuPiekarnik nagrzewamy do temperatury 180 C. Papierem do pieczenia wykładamy 2 blachy. Do średniej wielkości miski przesiewamy
mąkę i
cynamon.
Migdały siekamy na grube kawałki i dodajemy je do
mąki, dokładnie mieszając.W niedużej misce, mikserem na wysokich obrotach ucieramy
masło z
cukrem pudrem, na jasną kremową konsystencję. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mieszankę z
mąką.Z ciasta formujemy 25 kulek, które układamy na przygotowanych blachach, zachowując
między nimi odstępy 2-3 cm. Delikatnie spłaszczamy każdą kulkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut, na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy
ciastka do ostygnięcia, aby lekko stwardniały. Przekładamy na kratkę do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem możemy posypać nasze
ciasteczka grubą warstwą
cukru pudru. Smacznego!