Wykonanie
Bywają przepisy, po których zostaje nadmiar
białek - a przecież nie można ciągle robić przepysznych
bezowych smakołyków :) Te
migdałowo -
waniliowe ciastka smakują świetnie, mają lekko ciągnące się, ale chrupiące wnętrze i doskonale się na
białkowy recykling nadają. Polecam.
Składniki ( ok. 20
ciasteczek) :60 g.
masła1 łyżeczka pasty waniliowej2
białka1 szklanka
cukru pudru1/2 szklanki
mąki pszennej3-4 łyżki
migdałów pokrojonych w słupki
cukier puder do posypaniawąski wałek do formowania
ciastekPrzygotowanie :
Masło rozpuszczam, studzę. Ubijam
białka na sztywną pianę, dodaję stopniowo przesiane
cukier i
mąkę, pastę
waniliową,
masło i na końcu delikatnie mieszam z
migdałami. Wykładam łyżeczką niewielkie porcje na blachę (natłuszczoną), widelec moczę w zimnej wodzie i każde
ciasteczko spłaszczam. Piekę w temperaturze 220 stopni C. 5-7 minut, aż brzegi
ciastek się zrumienią. Jeszcze gorące zawijam na wałku, by przyjęły wygięty kształt. Trzeba lekko przycisnąć je dłonią - nie trzeba się martwić, że lekko pękają, to nic nie szkodzi :) Zimne posypuję
cukrem pudrem.Inspiracja z mojej ulubionej książeczki o ciastkach: "
Ciasteczka" Pat Alburey.