ßßß Cookit - przepis na 2 września 2012

2 września 2012

nazwa

Wykonanie

Mam bardzo mało wolnego czasu i bardzo dużo ciekawych albo ważnych zajęć i spraw, które muszę w nim zrealizować. A mimo to lubię zjeść coś rewelacyjnego, oryginalnego, zdrowego i dietetycznego. Najbardziej cenię sobie pomysły kulinarne, które nie wymagają godzin spędzanych w kuchni, wysiłku, który, może być przeznaczony na coś zupełnie innego, na przykład bieganie.
Dzisiaj dalszy ciąg tematu kuchni hiszpańskiej.
Właśnie w tej kuchni znalazłam wiele przepisów, na łatwe i lekkie dania.
Coś, co mnie uwiodło to tapas, a właściwie jeden ich rodzaj. Nie jest to potrawa, to raczej wstęp do czegoś większego. Jest jednak wystarczająco sycące, żeby w towarzystwie bogatej sałaty stworzyć lekkie pełne danie.
Crostini, tapas, czyli po polsku przekąska. A ta przekąska to będzie grzanka, czyli kawałek chlebka z czymś wyśmienitym.
Crostini to włoska nazwa na grzankę, a tapa (jedna) czy tapas, przekąski, to hiszpańskie małe co nie co, podawane do wina czy piwa w barach.
GRZANKA Z SZYNKĄ, PINII I SEREM MANCHEGO
Przygotowanie zabiera parę minut.
Potrzebujemy bagietkę, bagietkę wiejską, jakikolwiek chlebek, który lubicie.
Trzeba pokroić go na cienkie kawałeczki.
Każdy kawałek podsmażamy na oliwie z oliwek, możemy też posmarować oliwą i zapiec w piekarniku.
Na każdym kawałku kładziemy szynkę, najlepiej szynkę hiszpańską suchą, albo jakąkolwiek szynkę suchą.
Na szynce kładziemy cienki kawałek sera manchego, posypujemy orzeszkami pinii i drobniutko pokrojoną natką pietruszki.
Do tych grzanek podajemy sałatę z pomidorami, rukolą i sosem vinegrette.
Wino najlepiej czerwone, latem doskonałe będzie różowe.
Parę dni temu kupiłam ser manchego w supermarkecie w doskonałej cenie; produkty hiszpańskie były oferowane w specjalnej promocji i ser, kiełbasa chorizo czy pierożki można było kupić zdecydowanie taniej.
Myślę, że po tej promocji hiszpańskim przepis na grzanki może stać się bardzo popularny
.
Zrobienie grzanek zajmuje parę minut, a smak jest świeży, dzięki szynce i serowi konkretnie określony, i ostatecznie świetnie dopełniony orzeszkami z sosny i pietruszką. Jeżeli dbacie o dietę, można wykorzystać pieczywo pełnozbożowe, bagietkę rustykalną, każde inne pieczywo.
To oczywiście tylko jedna propozycja grzanek. Za moment podam przepis na ostrą pastę z papryki wędzonej i jeszcze inny, na crostini z kurkami.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/2-wrzesnia-2012.html