Wykonanie
Pisałam o sezonie
dyniowym, który się już zaczął.Zaingurowałam go pasztecikami z
dynią i muszę kontynuować ten temat, czy tego chcę, czy nie.Problem z
dynią jest taki, że zwykle jest duża! Trudno się z nią uporać ot tak, trzeba się dyni poświęcić.Moja
dynia, jak jej się dobrze przyjrzeć, jest chyba odmianą Hokkaido, czyli obecnie chyba najpopularniejszą, i to ogromny okaz. A więc, do dzieła.Ostatnio paszteciki były z
dynią na słono i pikantnie, dzisiaj
dynia na słodko.

BABKA Z
DYNIĄ I
CYTRYNĄ
Składniki:200g miąższu dyni3
jajka150g
cukru100g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia200g mielonych
migdałówskórka starta z 1
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytrynysólmasło do wysmarowania formy
kasza manna albo
bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do posypania albo do zrobienia lukru20g posiekanych
orzechów pistacjowych
Wykonanie:1.
Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach.2.
Żółtka jajek ubiłam do białości z
cukrem, oczywiście przy pomocy robota ręcznego. Wymieszałam ze startą
dynią.
Białka ubiłam z odrobiną
soli na sztywną pianę.3.
Mąkę zmieszałam z
proszkiem do pieczenia, a
potem dodałam do masy
żółtkowej, wymieszałam i dodałam zmielone
migdały, skórkę i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam.4. Pianę z
białek dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.5. Formę do pieczenia babki wysmarowałam
masłem i wysypałam
kaszką manną. Piekarnik nagrzałam do 200'C.6. Babkę piekłam około 40 minut.

Po upieczeniu poczekałam około 10 minut,
potem wyjęłam ją z formy.Można posypać
cukrem pudrem, ja zrobiłam odrobinę lukru, czyli 3 łyżki
cukru pudru roztarłam z odrobiną gorącej
wody i dodałam kroplę
aromatu migdałowego. Posmarowałam lukrem wierzch babki, a
potem posypałam posiekanymi
orzechami pistacjowymi.Dzięki lukrowi,
orzechy nie spadały, pięknie zdobiły jej wierzch.
Dynia w babce powoduje, że ciasto jest cudownie wilgotne i odpowiednio ciężkie, nadaje jej również ciepły aromat, niecodzienny smak i barwę.Babka świetna jest do popołudniowej
kawy, ale przede wszystkim jest dobrą alternatywą
śniadaniową.Co równie ważne, jest bardzo prosta w wykonaniu.Jeżeli chcecie znaleźć więcej na temat dyń, zajrzyjcie do ostatniego numeru Sielskiego Życia, mnie natchnął przepis, który tam znalazłam.