ßßß Cookit - przepis na 17 września 2012

17 września 2012

nazwa

Wykonanie

Pisałam o sezonie dyniowym, który się już zaczął.
Zaingurowałam go pasztecikami z dynią i muszę kontynuować ten temat, czy tego chcę, czy nie.
Problem z dynią jest taki, że zwykle jest duża! Trudno się z nią uporać ot tak, trzeba się dyni poświęcić.
Moja dynia, jak jej się dobrze przyjrzeć, jest chyba odmianą Hokkaido, czyli obecnie chyba najpopularniejszą, i to ogromny okaz. A więc, do dzieła.
Ostatnio paszteciki były z dynią na słono i pikantnie, dzisiaj dynia na słodko.
BABKA Z DYNIĄ I CYTRYNĄ
Składniki:
200g miąższu dyni
3 jajka
150g cukru
100g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g mielonych migdałów
skórka starta z 1 cytryny
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól
masło do wysmarowania formy
kasza manna albo bułka tarta do wysypania formy
cukier puder do posypania albo do zrobienia lukru
20g posiekanych orzechów pistacjowych
Wykonanie:
1. Dynię starłam na tarce o drobnych oczkach.
2. Żółtka jajek ubiłam do białości z cukrem, oczywiście przy pomocy robota ręcznego. Wymieszałam ze startą dynią. Białka ubiłam z odrobiną soli na sztywną pianę.
3. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia, a potem dodałam do masy żółtkowej, wymieszałam i dodałam zmielone migdały, skórkę i sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszałam.
4. Pianę z białek dodałam do masy i delikatnie wymieszałam.
5. Formę do pieczenia babki wysmarowałam masłem i wysypałam kaszką manną. Piekarnik nagrzałam do 200'C.
6. Babkę piekłam około 40 minut.
Po upieczeniu poczekałam około 10 minut, potem wyjęłam ją z formy.
Można posypać cukrem pudrem, ja zrobiłam odrobinę lukru, czyli 3 łyżki cukru pudru roztarłam z odrobiną gorącej wody i dodałam kroplę aromatu migdałowego. Posmarowałam lukrem wierzch babki, a potem posypałam posiekanymi orzechami pistacjowymi.
Dzięki lukrowi, orzechy nie spadały, pięknie zdobiły jej wierzch.
Dynia w babce powoduje, że ciasto jest cudownie wilgotne i odpowiednio ciężkie, nadaje jej również ciepły aromat, niecodzienny smak i barwę.
Babka świetna jest do popołudniowej kawy, ale przede wszystkim jest dobrą alternatywą śniadaniową.
Co równie ważne, jest bardzo prosta w wykonaniu.
Jeżeli chcecie znaleźć więcej na temat dyń, zajrzyjcie do ostatniego numeru Sielskiego Życia, mnie natchnął przepis, który tam znalazłam.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2012/09/17-wrzesnia-2012.html