Wykonanie
Sałatka z
brokułami to zdecydowanie
sałatka mojego
męża. Od kiedy gości w naszym domu zawsze
Kuba ją robi, i zawsze jest przepyszna:) Jest to jedna z sałatek, które najszybciej znikają ze stołu:) Myślę, ze jej największą tajemnicą jest prażony
słonecznik.

składniki:2
brokułyok. 30 dag
wędzonego boczkuok. 25 dag
żółtego sera3 łyżki
majonezu2 łyżki
śmietany lub
jogurtu naturalnego2 garści pestek
słonecznika1 garść łuskanych
orzechów włoskichBoczek tniemy na cienkie plasterki i podsmażamy (bez tłuszczu) na patelni, do zarumienia, ale trzeba uważać, aby nie zrobiły się skwarki. W międzyczasie gotujemy na półtwardo
brokuły podzielone na różyczki (warzywa wrzucamy na wrzącą osoloną
wodę). Po zdjęciu
boczku z patelni na wytopionym tłuszczu prażymy
słonecznik z
orzechami, co jakiś czas mieszając, aby nam się nie przypaliły. Na tarce z dużymi oczkami ścieramy
żółty ser. Przed połączeniem wszystkie składniki muszą być chłodne.W szerokim naczyniu układamy: warstwę
brokułów, które polewamy 1/3 połączonego
majonezu ze
śmietaną, na to kładziemy po kole:i
ser,
boczek i prażone
orzechy ze
słonecznikiem. Powtarzamy układanie wszystkich warstw zaczynając od
brokułów. Na wierzchu polewamy niewielką ilością sosu.Możemy do sosu z
majonezu i
śmietany bądź
jogurtu dodać ząbek
czosnku przeciśnięty przez praskę.

Smacznego!