Wykonanie
To kolejny tort z okazji 5 urodzin mojego dziecka. Ale tak to jest, ile imprez urodzinowych tyle
tortów:) Miał być
śmietankowo-
truskawkowy z jasnym
biszkoptem i z ozdobami, i taki też był.Przepis pochodzi z książki „1001 przepisów Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Ponieważ połowę gości stanowiły dzieci nie „podnosiłam’ smaku masy
spirytusem, ale jeśli gościmy dorosłych sugeruję zastosować ten pomysł.
składniki:8
jajekszklanka
cukru pudruszklanka
mąki krupczatki3 budynie o smaku
śmietankowym1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia25 dag
masła1,5 szklanki
mlekaszklanka
cukruszklanka
śmietany 30% lub 36% (opcjonalnie do ozdobienia)
dżem morelowy (lub
brzoskwiniowy)ewentualnie kieliszek
spirytusuBiałka ubijamy z
cukrem pudrem na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy po jednym
żółtku. Do jednolitej masy dodajemy siejąc przez sito
mąkę, 2 budynie i
proszek do pieczenia. Składniki delikatnie, ale dokładnie łączymy, a następnie ciasto przekładamy do przygotowanej formy (dużej tortownicy). Pieczemy przez ok 40-45 minut w temperaturze 160 stopni.
Biszkopt jest upieczony gdy wierzch się zarumieni a boki odstają lekko od formy. Po wystawieniu z piekarnika przez 10 minut wychładzamy w formie a następnie wykładamy na deskę do góry dnem i pozostawiamy do wychłodzenia. (Przyznam, że nie zawsze go obracam, ale podaję jak należy za autorką przepisu).Przygotowujemy krem: szklankę
mleka zagotowujemy z szklanką
cukru i łyżka
masła. Na gotujące sie
mleko wlewamy rozprowadzony w pozostałym zimnym
mleku (1/2 szkl)
budyń, zagotowujemy mieszając. Po minucie, dwóch, zdejmujemy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia.
Masło ucieramy na puch, następnie dodajemy po 1 łyżce zimnego budyniu (ważne, aby był zimny i aby go dodawać naprawdę powoli, po 1 łyżce- aby masa się nie zwarzyła). Jeśli chcemy dodajemy
spirytus.Zimny
biszkopt przekrawamy na 3 części, każdy blat smarujemy
dżemem i warstwą kremu. pozostałym kremem smarujemy boki
tortu. Jeśli mamy życzenie za pomocą szpryce ozdabiamy tort ubitą
śmietaną, można ją zrobić z dodatkiem zagęstnika. Jeśli mamy zamiar udekorować tort ozdobami z masy cukrowej, posypkami czy ozdobami z opłatków- zostawmy tą czynność na sam koniec, tuz przed podaniem ciasta.Ponieważ moje dziecko chciało tort
śmietankowo-
truskawkowy, ozdobiłam go z wierzchu
owocami, oraz poukładałam parę
owoców na masę do środka ciasta. Można też podmienić
dżem morelowy na inny smak, np.
truskawkowy,bądź wmiksować kilka
owoców do masy (choć przyznam, że tego nie próbowałam robić w tym przepisie, ale masa powinna się trzymać).smacznego!