Wykonanie
Jednym z fajniejszych ciast na upały jest niewątpliwie sernik na zimno. Przepisów jest bardzo wiele, i nigdy nie wiem, który wybrać. Zdecydowałam się na sernik na
żelatynie ze
śmietanką 30%. Ponieważ nie miałam
biszkoptów, a piec nie byłam w stanie, jak za oknem było ponad 30 stopni, spód był z
płatków owsianych i
masła. Na górę sernika zrobiłam żelkę
truskawkową, bo bardzo mi się podobała ta z
tortu dla Michasi, a pasowała tu idealnie.

Składniki na spód:200 g
płatków owsianych70 g
masła70 g
czekolady (
mleczna lub gorzka)2/3
płatków mielimy (ja to robię blenderem, do uzyskania proszku), następnie łączymy z pozostałymi
płatkami. W kąpieli
wodnej rozpuszczamy
masło z
czekoladą. Kiedy nasze składniki już się rozpuszczą łączymy je z
płatkami, i tak uzyskaną masą wykładamy spód tortownicy. Można dosypać łyżkę
kakao (mnie niestety akurat się skończyło:)).Masa serowa:1 kg mielonego
sera (ja
daję z wiaderka,
marki Pilos)200 ml
śmietany 30%żelatyna (ja dałam 5 łyżeczek)
cukier puder do smaku (ja
daję 3/4 szklanki, ale sernik nie jest bardzo słodki
Ser musimy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miał temperaturę pokojową.Przygotowujemy
żelatynę: można zalać ją kilkoma łyżkami
wody, a kiedy spęcznieje rozpuścić w kąpieli
wodnej (sposób prawidłowy, ale bardziej czasochłonny), bądź rozpuścić w mocno ciepłej wodzie (w. ok 80-90 ml) i zostawić do wystygnięcia, aby była letnia. Ubijamy na sztywno
śmietanę.
Ser przekładamy do miski i mieszamy mikserem z
cukrem pudrem. Następnie powoli wlewamy letnią
żelatynę (najlepiej, aby temperatura
sera i
żelatyny były podobne, unikniemy w ten sposób zrobienia się grudek), mieszając na wolnych obrotach mikserem. Na koniec dodajemy ubitą
śmietanę mieszając łyżką drewnianą. Przed wyłożeniem
sera można dookoła tortownicy poukładać przekrojone
truskawki. Gotową masę wykładamy na przyszykowany spód. Ciasto wkładamy do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy żelkę.Żelka:300g zmiksowanych mrożonych
truskawek2 płaskiej łyżeczki żelatyny+ 35 ml
wody3 łyżki
cukru pudrusok z 3/4
cytrynyDo zmiksowanych
truskawek dodajemy
cukier puder i
sok z cytryny, dokładnie mieszamy. Podobnie jak przy
masie,
żelatynę rozpuszczamy w wodzie lub kąpieli
wodnej, a kiedy wystygnie wlewamy do
truskawek. Zimną żelkę wylewamy na masę i ponownie wstawiamy torcik do lodówki.smacznego!