Wykonanie
Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa, i jest autorstwa pierwszego z kucharzy. Danie ciekawe, z łatwo dostępnych składników, proste choć dość czasochłonne. Ale opłaciło się, najbardziej taki obiad ucieszył mojego
męża:)

składniki:8 plastrów
schabu wieprzowego8 kromek
chleba100 g startego
żółtego sera (np. ementalera)600 ml
mleka2 łyżki
mąki pszennej130 g
masła1 pęczek
natki pietruszki1 pęczek
bazyliipieprz i
sól (najlepiej świeżo mielone)szczypta
gałki muszkatołowejskórka z 1
cytrynyPrzygotowujemy dwa naczynia żaroodporne (nie muszą
mieć przykrywek) i toster/ opiekacz/grill. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.Na początku opiekamy 8 kromek
chleba w tosterze lub na grillu. Następnie przygotowujemy
sos beszamelowy. 60 g
masła rozpuszczamy w rondelku lub na dużej patelni, dodajemy 2 łyżki
mąki, mieszamy. Dodajemy
mleko i dokładnie mieszamy, np. trzepaczką. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, zagotowujemy. Kiedy sos trochę zgęstnieje zestawiamy z ognia.Plastry
schabu doprawiamy
solą i
pieprzem z obu stron. Patelnię grillową lub opiekacz lekko smarujemy tłuszczem i smażymy z obu stron plastry
schabu. Kiedy lekko się zarumienią odkładamy na talerz. Opieczone kawałki
chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na
chlebie z sosem układamy
schab, polewamy go beszamelem i posypujemy
startym serem. Naczynia z naszym daniem wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do zarumienienia).Przygotowujemy sos
maślano-
ziołowy: na patelnię ścieramy
skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70 g
masła, podgrzewamy.
Bazylię i
pietruszkę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Mieszamy i ściągamy z ognia.Przed podaniem nasz zapiekany
chleb ze
schabem polewamy sosem
maślano-
ziołowym.Świetnie do tego będzie pasowała
sałatka z
sałaty masłowej, z pokrojonymi
pomidorami,
ogórkiem,
rzodkiewką,
czerwoną cebulą z
sosem winegretem (
sok z cytryny wymieszany z 2-3 łyżkami
oliwy z oliwek, doprawiony
solą i
pieprzem). Całość możemy posypać posiekaną
miętą i
pietruszką zieloną.smacznego!