ßßß Cookit - przepis na schab zapiekany pod beszamelem na kromce chleba

schab zapiekany pod beszamelem na kromce chleba

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa, i jest autorstwa pierwszego z kucharzy. Danie ciekawe, z łatwo dostępnych składników, proste choć dość czasochłonne. Ale opłaciło się, najbardziej taki obiad ucieszył mojego męża:)
składniki:
8 plastrów schabu wieprzowego
8 kromek chleba
100 g startego żółtego sera (np. ementalera)
600 ml mleka
2 łyżki mąki pszennej
130 g masła
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek bazylii
pieprz i sól (najlepiej świeżo mielone)
szczypta gałki muszkatołowej
skórka z 1 cytryny
Przygotowujemy dwa naczynia żaroodporne (nie muszą mieć przykrywek) i toster/ opiekacz/grill. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem.
Na początku opiekamy 8 kromek chleba w tosterze lub na grillu. Następnie przygotowujemy sos beszamelowy. 60 g masła rozpuszczamy w rondelku lub na dużej patelni, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, np. trzepaczką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotowujemy. Kiedy sos trochę zgęstnieje zestawiamy z ognia.
Plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Patelnię grillową lub opiekacz lekko smarujemy tłuszczem i smażymy z obu stron plastry schabu. Kiedy lekko się zarumienią odkładamy na talerz. Opieczone kawałki chleba smarujemy z wierzchu beszamelem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na chlebie z sosem układamy schab, polewamy go beszamelem i posypujemy startym serem. Naczynia z naszym daniem wkładamy do piekarnika na ok. 15-20 minut (do zarumienienia).
Przygotowujemy sos maślano-ziołowy: na patelnię ścieramy skórkę z cytryny. Dodajemy do niej 70 g masła, podgrzewamy. Bazylię i pietruszkę siekamy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i ściągamy z ognia.
Przed podaniem nasz zapiekany chleb ze schabem polewamy sosem maślano-ziołowym.
Świetnie do tego będzie pasowała sałatka z sałaty masłowej, z pokrojonymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką, czerwoną cebulą z sosem winegretem (sok z cytryny wymieszany z 2-3 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiony solą i pieprzem). Całość możemy posypać posiekaną miętą i pietruszką zieloną.
smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/schab-zapiekany-pod-beszamelem-na-kromce-chleba