ßßß Cookit - przepis na grillowana pierś z kurczaka z nutą cytryny

grillowana pierś z kurczaka z nutą cytryny

nazwa

Wykonanie

Musiałam zrobić szybką kolację na ciepło, chciałam też wprowadzić element zaskoczenia czyli zrobić coś czego jeszcze nie podawałam. W lodówce była pierś z kurczaka, a że od niedawna jestem posiadaczką grilla kontaktowego (elektryczny, zakupiony w Lidlu- rewelacja, polecam!) przyszła mi do głowy pierś grilowana. Przeszukując internet kilka razy natrafiłam na marynatę na bazie cytryny. Ponieważ jakiś czas temu miałam gotową kupioną marynatę z nutą cytryny i zyskała uznanie, postanowiłam wypróbować nowy przepis. Strzał okazał się w dziesiątkę.
Potrzebujemy:
podwójna pierś z kurczaka
sok z połówki cytryny
skórka otarta z połówki cytryny
1 duży ostry ząbek czosnku lub 2 małe
suszony tymianek (ok. 1 łyżka)
3 łyżki oliwy z oliwek (ja dałam olej bo właśnie oliwa się skończyła)
sól morka i świeżo mielony pieprz
Pierś kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki, można je delikatne zbić tłuczkiem. Ja przekroiłam piersi na grubości na połówkę i już nie używałam tłuczka. Z podanych składników robimy marynatę, czosnek dałam przeciśnięty przez praskę. Mięso obtaczamy w marynacie i odstawiamy na 10-15 minut. Następnie układamy kurczaka na rozgrzanej płycie grilla. Pieczemy ok 10 minut. Jeśli mięso pieczemy na patelni grillowej, po 5-6 minutach trzeba je odwrócić na drugą stronę.
Można smak wzbogacić świeżymi gałązkami tymianku, dodanymi do mięsa w połowie pieczenia. Znalazłam też opcję z dodatkiem połowy łyżeczki imbiru do marynaty, jednak sama nie próbowałam, więc nie wiem na ile zmienia się smak.
Podałam ze świeżą bułeczką, ale będzie pasować także do grilowanego pieczywa, ryżu czy pieczonych ziemniaków.
Smacznego!
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/dania-glowne/grilowana-pires-z-kurczaka