ßßß
składniki na około 18 klopsików:500 g mięsa mielonego drobiowego80 g bułki tartej1 duża marchew starta na małych oczkachokoło 2 l bulionu2 jajka S1 pęczek koperku1 pęczek szczypiorkuokoło 350 ml śmietany 18%mąka do obtaczania klopsików i do zagęszczenia sosusólpieprzW misce wyrabiamy mięso wraz z jajkami, wsypujemy bułkę tartą, marchew i wyrabiamy gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy klopsiki i obtaczamy w mące. Wrzucamy je do wrzącego bulionu, zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut (gotowałam klopsiki na 2 razy, naraz wszystkie się nie zmieściły). Po ugotowaniu klopsików do bulionu wlewamy śmietanę (ja zazwyczaj trochę bulionu wlewam do miarki i mieszam dokładnie ze śmietaną i wtedy dopiero przelewam do garnka), wsypujemy posiekany koperek i szczypiorek i mieszamy. Przez chwilę jeszcze gotujemy. Sos możemy zagęścić mąką.Sprawdź te przepisy :Kartoflanka z szynką i chrzanem.