Wykonanie
14 lutego to wyjątkowy dzień dla wszystkich zakochanych.Co prawda uczucia powinniśmy okazywać sobie na co dzień ale nie zawsze znajdujemy na to czas, więc warto skorzystać z walentynek i podać ukochanej osobie na deser pyszne ciasto
czekoladowe, jak wiadomo
czekolada to prawdziwy afrodyzjak…
składniki:200 g
czekolady gorzkiej min 60%
kakao100 g
czekolady białej110 g
masła0,5 szklanki
cukru brązowego3
jajka1 szklanka
mąki tortowejszczypta
soli1 czubata łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki posiekanych
orzechów arachidowych50 g
wiórków kokosowychOdkładamy 6 kostek
gorzkiej czekolady i 3 kostki białej, siekamy drobno.W jednym garnuszku roztapiamy 70 g
masła i połamaną
gorzką czekoladę, w drugim – 40 g
masła i połamaną
białą czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając aż
czekolady się rozpuszczą.W misce mieszamy
mąkę,
cukier,
jajka,
proszek do pieczenia i
sól. 2/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną
gorzką czekoladą i miksujemy. 1/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną
białą czekoladą i też miksujemy na gładko. Do ciemnej masy dodajemy posiekaną
gorzką czekoladę i
orzechy arachidowe, do białej masy dodajemy wiórka i posiekaną
białą czekoladę, mieszamy.Silikonową foremkę (moje
serce miało 25×22 cm) smarujemy tłuszczem (jeśli używamy blaszanej to jeszcze obsypujemy
mąką). Najpierw do foremki wykładamy ciemną masę ( trochę możemy zostawić do wyłożenia na wierzch) a na to jasną masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-35 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie miało konsystencję brownie.
Sprawdź te przepisy :
Czekoladowe ciasto z
gruszkami.
Czekoladowo-owsiane
ciasteczka z
orzechami włoskimi.Gryczane ciasto z
orzechami i
rodzynkami.
Czekoladowy deser z
mascarpone a’la Tiramisu.