ßßß
składniki:200 g czekolady gorzkiej min 60% kakao100 g czekolady białej110 g masła0,5 szklanki cukru brązowego3 jajka1 szklanka mąki tortowejszczypta soli1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki posiekanych orzechów arachidowych50 g wiórków kokosowychOdkładamy 6 kostek gorzkiej czekolady i 3 kostki białej, siekamy drobno.W jednym garnuszku roztapiamy 70 g masła i połamaną gorzką czekoladę, w drugim – 40 g masła i połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając aż czekolady się rozpuszczą.W misce mieszamy mąkę, cukier, jajka, proszek do pieczenia i sól. 2/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną gorzką czekoladą i miksujemy. 1/3 ciasta łączymy z rozpuszczoną białą czekoladą i też miksujemy na gładko. Do ciemnej masy dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i orzechy arachidowe, do białej masy dodajemy wiórka i posiekaną białą czekoladę, mieszamy.Silikonową foremkę (moje serce miało 25×22 cm) smarujemy tłuszczem (jeśli używamy blaszanej to jeszcze obsypujemy mąką). Najpierw do foremki wykładamy ciemną masę ( trochę możemy zostawić do wyłożenia na wierzch) a na to jasną masę. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20-35 minut. Przy krótszym czasie pieczenia ciasto będzie miało konsystencję brownie.
Sprawdź te przepisy :Czekoladowe ciasto z gruszkami.Czekoladowo-owsiane ciasteczka z orzechami włoskimi.Gryczane ciasto z orzechami i rodzynkami.Czekoladowy deser z mascarpone a’la Tiramisu.