ßßß Cookit - przepis na Śledź smażony w cieście

Śledź smażony w cieście

nazwa

Wykonanie

Opublikowano 3 marca 2014, autor: Marta
Smak smażonej ryby kojarzy mi się z latem. Do lata niestety zostało jeszcze kilka miesięcy. Po raz pierwszy usmażyłam śledzia i muszę przyznać, że na pewno nie było to po raz ostatni. Śledź w tym wydaniu zachwyca smakiem oraz prostotą w wykonaniu.
składniki:
8 filetów śledziowych solonych bądź świeżych
2 jajka
2 łyżki śmietany
7 łyżek mąki
sól (tylko jeśli używamy śledzi świeżych)
pieprz
wykonanie:
Jeśli używamy śledzi solonych to musimy je wymoczyć, najlepiej całą noc w wodzie a rano jeszcze przez około 2 godziny w mleku.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy mąkę i mieszamy (ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki).
Śledzie oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju na złoto z obu stron.
Sprawdź te przepisy :
Paluszki surimi w cieście naleśnikowym.
Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.
Jesienne ciasto ze śliwkami.
Źródło:http://przepisnikmarty.blog.pl/2014/03/03/sledz-smazony-w-ciescie