Wykonanie
Opublikowano 3 marca 2014, autor:
Marta
Smak smażonej
ryby kojarzy mi się z latem. Do lata niestety zostało jeszcze kilka miesięcy. Po raz pierwszy usmażyłam
śledzia i muszę przyznać, że na pewno nie było to po raz ostatni.
Śledź w tym wydaniu zachwyca smakiem oraz prostotą w wykonaniu.składniki:8
filetów śledziowych solonych bądź świeżych2
jajka2 łyżki
śmietany7 łyżek
mąkisól (tylko jeśli używamy
śledzi świeżych)
pieprzwykonanie:Jeśli używamy
śledzi solonych to musimy je wymoczyć, najlepiej całą noc w wodzie a rano jeszcze przez około 2 godziny w
mleku.Do miski wbijamy
jajka i roztrzepujemy ze
śmietaną, dodajemy
mąkę i mieszamy (ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki).
Śledzie oprószamy
solą i
pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym
oleju na złoto z obu stron.

Sprawdź te przepisy :Paluszki surimi w cieście naleśnikowym.
Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.Jesienne ciasto ze
śliwkami.