ßßß
Smak smażonej ryby kojarzy mi się z latem. Do lata niestety zostało jeszcze kilka miesięcy. Po raz pierwszy usmażyłam śledzia i muszę przyznać, że na pewno nie było to po raz ostatni. Śledź w tym wydaniu zachwyca smakiem oraz prostotą w wykonaniu.składniki:8 filetów śledziowych solonych bądź świeżych2 jajka2 łyżki śmietany7 łyżek mąkisól (tylko jeśli używamy śledzi świeżych)pieprzwykonanie:Jeśli używamy śledzi solonych to musimy je wymoczyć, najlepiej całą noc w wodzie a rano jeszcze przez około 2 godziny w mleku.Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy mąkę i mieszamy (ciasto musi być bardziej gęste niż na naleśniki).Śledzie oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju na złoto z obu stron.
Sprawdź te przepisy :Paluszki surimi w cieście naleśnikowym.Kiełbaski zapiekane w cieście naleśnikowym.Jesienne ciasto ze śliwkami.