Wykonanie
By MagicPot, 30 lipca 2015Każdy z nas miał okazję kiedyś choć raz zjeść
buraki zasmażane. Ja i mój starszy syn uwielbiamy je i gdyby nie fakt że barwią na czerwono to zapewne częściej bym je przygotowywała. Najczęściej przygotowuję je jako dodatek do bitek wołowych,
kurczaka zapiekanego a czasami do kotletów
schabowych.
Buraki zasmażane można także podać jako dodatek do kopytek ziemniaczanych .Na rynku pojawiły się już ugotowane i obrane
buraki – przetestowałam je i jednak preferuję
mieć osobisty wpływ na to jak przygotowywany jest posiłek od jego samego początku i nigdy więcej nie skorzystam z półproduktów –
buraki podczas smażenia zmieniły kolor na brązowe a smak nie był taki sam jak wcześniej przygotowywanych
buraków.Składniki na:
Buraki zasmażane na słodkookoło 1kg
burakówjedna łyżka
mąkijedna łyżka
słoniny lub
smalcu – można zastąpić
masłem (nie
margaryną)trzy łyżki
śmietany 18%ocet winnycukierprzyprawy:
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Buraki zasmażane na słodkoPo zakupie
buraków jeżeli ich nie przygotowuje od razu to wkładam je do lodówki – tam mogą poleżeć nawet kilka dni bez utraty
wody – nie wysuszają się.Przygotowania rozpoczynam od dokładnego wyszorowania
buraków – gdy
buraki są bardzo zabrudzone to używam do tego druciaka. Następnie odcinam długie ogonki i układam na dnie garnka – zawsze wybieram szeroki garnek, by wszystkie
buraki leżały na dnie – zalewam
wodą tak by zakryła
buraki i gotuję je około godziny. Zanim zdejmę je z kuchenki sprawdzam czy są miękkie, tj. ugotowane.Po ugotowaniu
buraków, wyjmuję je z garnka i odkładam na talerzu. Odczekuję około 10 – 15 minut i w gumowych rękawiczkach na rękach, nożykiem obieram ze skórki – gdy obieramy je
póki są ciepłe skórka bardzo ładnie odchodzi.Po obraniu ścieram
buraki na tarce z najmniejszymi oczkami.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (
masło,
smalec lub
słoninę) i wsypuję
mąkę robiąc z niej zasmażkę – należy dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy
buraki i dokładnie mieszamy z
mąką.Następnie dokładamy
śmietanę,
cukier – na kilo
buraków dodaję dwie czubate łyżeczki
cukru, płaską łyżeczkę
soli i
pieprz czarny świeżo mielony oraz jedną łyżeczkę
octu. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam pokrywką, zmniejszam moc pod patelnią i pozwalam by
buraki przeszły smakiem przypraw a
ocet odparował. Jeżeli pomylicie się i dodacie za dużo
octu należy dłużej podsmażać
buraki aż przestaniecie wyczuwać
ocet.Smacznego!Polecam przepisy na dania do których można podać
buraki zasmażane: