ßßß Cookit - przepis na Buraki zasmażane

Buraki zasmażane

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 30 lipca 2015
Każdy z nas miał okazję kiedyś choć raz zjeść buraki zasmażane. Ja i mój starszy syn uwielbiamy je i gdyby nie fakt że barwią na czerwono to zapewne częściej bym je przygotowywała. Najczęściej przygotowuję je jako dodatek do bitek wołowych, kurczaka zapiekanego a czasami do kotletów schabowych. Buraki zasmażane można także podać jako dodatek do kopytek ziemniaczanych .
Na rynku pojawiły się już ugotowane i obrane buraki – przetestowałam je i jednak preferuję mieć osobisty wpływ na to jak przygotowywany jest posiłek od jego samego początku i nigdy więcej nie skorzystam z półproduktów – buraki podczas smażenia zmieniły kolor na brązowe a smak nie był taki sam jak wcześniej przygotowywanych buraków.
Składniki na: Buraki zasmażane na słodko
około 1kg buraków
jedna łyżka mąki
jedna łyżka słoniny lub smalcu – można zastąpić masłem (nie margaryną)
trzy łyżki śmietany 18%
ocet winny
cukier
przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie: Buraki zasmażane na słodko
Po zakupie buraków jeżeli ich nie przygotowuje od razu to wkładam je do lodówki – tam mogą poleżeć nawet kilka dni bez utraty wody – nie wysuszają się.
Przygotowania rozpoczynam od dokładnego wyszorowania buraków – gdy buraki są bardzo zabrudzone to używam do tego druciaka. Następnie odcinam długie ogonki i układam na dnie garnka – zawsze wybieram szeroki garnek, by wszystkie buraki leżały na dnie – zalewam wodą tak by zakryła buraki i gotuję je około godziny. Zanim zdejmę je z kuchenki sprawdzam czy są miękkie, tj. ugotowane.
Po ugotowaniu buraków, wyjmuję je z garnka i odkładam na talerzu. Odczekuję około 10 – 15 minut i w gumowych rękawiczkach na rękach, nożykiem obieram ze skórki – gdy obieramy je póki są ciepłe skórka bardzo ładnie odchodzi.
Po obraniu ścieram buraki na tarce z najmniejszymi oczkami.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło, smalec lub słoninę) i wsypuję mąkę robiąc z niej zasmażkę – należy dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy buraki i dokładnie mieszamy z mąką.
Następnie dokładamy śmietanę, cukier – na kilo buraków dodaję dwie czubate łyżeczki cukru, płaską łyżeczkę soli i pieprz czarny świeżo mielony oraz jedną łyżeczkę octu. Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam pokrywką, zmniejszam moc pod patelnią i pozwalam by buraki przeszły smakiem przypraw a ocet odparował. Jeżeli pomylicie się i dodacie za dużo octu należy dłużej podsmażać buraki aż przestaniecie wyczuwać ocet.
Smacznego!
Polecam przepisy na dania do których można podać buraki zasmażane:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/07/30/buraki-zasmazane