ßßß Cookit - przepis na Cycki pod pierzyną

Cycki pod pierzyną

nazwa

Wykonanie

Nasajmpierw, cytując klasyka, weźmisz czarno kure……..nie mata czarnych?! Nu dobra, insze jakieś też ujdą, byleby cytate. A jak już weźmisz, to se możesz taki cacusi obiadek przyrządzić:
Składniki:
1 kurzy cycek
4 duże pieczarki
1 czerwona papryka
garść tartego żółtego sera
bułka tarta
1 jajko
ząbek czosnku
masło
mąka
gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cycka przyrządzamy a’la schabowe (mąka+jajko+bułka). Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę i czosnek w drobną kostkę. Smażymy wszystko do miękkości na masełku z dodatkiem przypraw i ziół. Nie żałujemy gałki muszkatołowej – nada potrawie charakterystyczny smak. Cyckowe kotlety przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pierzyną z pieczarek i posypujemy serem. Zapiekamy ok. 8 min. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Źródło:http://dobrazagrycha.wordpress.com/2011/11/20/cycki-pod-pierzyna