Wykonanie
Nasajmpierw, cytując klasyka, weźmisz czarno
kure……..nie mata czarnych?! Nu dobra, insze jakieś też ujdą, byleby cytate. A jak już weźmisz, to se możesz taki cacusi obiadek przyrządzić:Składniki:1 kurzy cycek4 duże
pieczarki1
czerwona paprykagarść tartego
żółtego serabułka tarta1
jajkoząbek
czosnkumasłomąkagałka muszkatołowa,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprzSposób przygotowania:Cycka przyrządzamy a’la
schabowe (mąka+jajko+bułka).
Pieczarki kroimy w plasterki,
paprykę i
czosnek w drobną kostkę. Smażymy wszystko do miękkości na masełku z dodatkiem przypraw i
ziół. Nie żałujemy
gałki muszkatołowej – nada potrawie charakterystyczny smak. Cyckowe kotlety przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pierzyną z
pieczarek i posypujemy
serem. Zapiekamy ok. 8 min. Podajemy z
ziemniakami i surówką.