Jakeśmy już mówili, kartoflami w tym roku chędogo obrodziło. Z głodu zatem nie pomrzemy, a i popić czym będzie – Zdzichu już nastawił aparaturę na bimbe…… tfu… ten, no…..SOCZEK z kartofli.A na poranną zagrychę elegancki i pożywny omlecik z ziemniaków:Składniki:4 duże ziemniaki1 duża cebulapół papryki zielonejpół papryki czerwonej4-5 kabanosów6 jajekgarść starkowanego sera żółtegonatka pietruszkioliwamajeranek, gałka muszkatołowa, sól, pieprzSposób przygotowania :Kartofle obieramy i kroimy na małe cząstki. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok.5 min. Paprykę kroimy kroimy w drobną kosteczkę, dorzucamy do ziemniaków i gotujemy kolejne 5 min. Cebulę kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie razem z pokrojonymi w plasterki kabanosami, ziemniakami i papryką. Zdejmujemy z ognia. Jajka mieszamy z przyprawami i posiekaną natką pietruszki. Mieszamy masę jajeczną z zawartością patelni i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 4-5 min. Następnie pomagając sobie dużą pokrywką lub talerzem przerzucamy omlet na drugą stronę i posypujemy po wierzchu serem. Smażymy, aż jajko się zetnie. Kroimy na trójkątne kawałki jak pizzę.