Wykonanie
Bardzo lubię smak
prażonej cebulki. Ma taki charakterystyczny, lekko słodkawy posmak.
Cebula jest w mojej kuchni składnikiem obowiązkowym. Kiedyś jadłam pyszny
chleb z
prażoną cebulką z piekarni i ten smak pamiętam do dzisiaj. Tak więc powstał
chleb z
prażoną cebulką na zakwasie. W smaku super, miąższ ma taki miękki i długo zachowuje świeżość. Koniecznie spróbujcie. Polecam także
chleb z
cebulką na drożdżach .Zapraszam :-)Składniki:- 600 g
mąki pszennej chlebowej typ 750- 400 g
mąki żytniej chlebowej typ 720 (od Naturalnie Zdrowe)- 1/2 szklanki
płatków owsianych- 1/2 szklanki
siemienia lnianego- szklanka
słonecznika (od Naturalnie Zdrowe)- garść pestek dyni- 6 łyżek
prażonej cebulki- 3,5 łyżeczki
soli- 900 g przegotowanej, ciepłej
wody- zakwas +
mąka żytnia typ 1400 + ciepła
woda do dokarmieniaWykonanie:Wieczorem wyciągamy zakwas z lodówki, dokarmiamy go dodając dwie łyżki
mąki żytniej typ 1400 i dwie łyżki ciepłej
wody, mieszamy i zostawiamy w cieple na całą noc. Następnie rano do miski wkładamy zakwas i dodajemy szklankę
wody letniej i szklankę
mąki żytniej typ 1400, mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 8-12 godzin, ja robię tak rano przed pracą albo w weekend wieczorem i przygotowuje
chleb rano. Z dokarmionego zakwasu odkładamy 4 łyżki do słoika na następny
chleb, przykrywamy i chowamy do lodówki.Do dokarmionego zakwasu wsypać
mąki,
płatki, siemię,
pestki dyni,
słonecznik,
prażoną cebulkę,
sól i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko drewnianą łyżką. Ciasto na
chleb musi być dobrze wyrobione. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.Blaszki do keksówki ( ja mam dwie mniejsze ale może być jedna duża - 40-42 cm) smarujemy
olejem, przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godzin.
Chleb nacinamy
ostrym nożem po wierzchu i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu wyciągamy
chleby z foremek. Studzimy na kratce. Mi najbardziej smakował podany z samym
masłem.