Wykonanie
Wykorzystałam podstawowy przepis na
chleb na zakwasie, jednak zmieniłam trochę proporcje, ponieważ m iałam akurat końcówki
trzech rodzajów
mąki.
Chleb wyszedł sprężysty i lekko wilgotny, a skórka chrupiąca.Przepis np. na dużą prostokątną formę (28x23 cm).360 g
mąki pszennej razowej (typ 1850)455 g
mąki żytniej (typ 720)310 g
mąki pszennej chlebowej (typ 720)3/4 szklanki
płatków owsianych (u mnie z Chlebnazdrowie.pl)3/4 szklanki dowolnej mieszanki ziaren (u mnie
dynia,
słonecznik i
siemię lniane)3/4 szklanki
otrąb3 i 3/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
cukru5 łyżek zakwasu1 litr i 125 ml letniej
wodyZakwas wyjąć z lodówki. Po godzinie dodać 100g
mąki i 100ml letniej
wody, zamieszać i odstawić na 4 godziny.Do miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać letnią
wodę oraz 5 łyżek zakwasu (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki, w niezbyt szczelnie zamkniętym słoiku).Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówek lub kwadratowej formy (formy mogą być silikonowe lub metalowe - posmarowane tłuszczem i podsypane
otrębami).Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).