ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z płatkami owsianymi

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z płatkami owsianymi

nazwa

Wykonanie

Wykorzystałam podstawowy przepis na chleb na zakwasie, jednak zmieniłam trochę proporcje, ponieważ m iałam akurat końcówki trzech rodzajów mąki.
Chleb wyszedł sprężysty i lekko wilgotny, a skórka chrupiąca.
Przepis np. na dużą prostokątną formę (28x23 cm).
360 g mąki pszennej razowej (typ 1850)
455 g mąki żytniej (typ 720)
310 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
3/4 szklanki płatków owsianych (u mnie z Chlebnazdrowie.pl)
3/4 szklanki dowolnej mieszanki ziaren (u mnie dynia, słonecznik i siemię lniane)
3/4 szklanki otrąb
3 i 3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 łyżeczki cukru
5 łyżek zakwasu
1 litr i 125 ml letniej wody
Zakwas wyjąć z lodówki. Po godzinie dodać 100g mąki i 100ml letniej wody, zamieszać i odstawić na 4 godziny.
Do miski wrzucić wszystkie suche składniki i wymieszać. Dolać letnią wodę oraz 5 łyżek zakwasu (pozostałą cześć zakwasu schować do lodówki, w niezbyt szczelnie zamkniętym słoiku).
Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do keksówek lub kwadratowej formy (formy mogą być silikonowe lub metalowe - posmarowane tłuszczem i podsypane otrębami).
Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
Przed pieczeniem ponownie zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką. Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2014/01/chleb-mieszany-na-zakwasie.html