Wykonanie
Kolejny
chleb na zakwasie. Tym razem z przewagą
mąki żytniej.Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada. Polecam i zachęcam do wypróbowania.Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):500 g
mąki żytniej (typ 720)250 g
mąki pszennej chlebowej (typ 720)750 ml letniej
wody2,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru3-4 łyżki zakwasu1/2 szklanki
otrąb owsianych (np. Kupiec)1/2 szklanki
płatków owsianych górskich1/2 szklanka różnych ziaren (np.
słonecznik,
dynia,
siemię lniane)Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.Wszystkie składniki (z wyjątkiem
płatków,
otrąb i ziaren) wyrobić. Ciasto zostawić na dwie godziny.Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych
otrębami (lub do silikonowych keksówek).Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).