ßßß Cookit - przepis na Pyszny chleb żytni na zakwasie

Pyszny chleb żytni na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Kolejny chleb na zakwasie. Tym razem z przewagą mąki żytniej.
Wychodzi miękki, wilgotny i długo pozostaje świeży. Rodzina się nim zajada. Polecam i zachęcam do wypróbowania.
Składniki na 2 małe keksówki (20 cm):
500 g mąki żytniej (typ 720)
250 g mąki pszennej chlebowej (typ 720)
750 ml letniej wody
2,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
3-4 łyżki zakwasu
1/2 szklanki otrąb owsianych (np. Kupiec)
1/2 szklanki płatków owsianych górskich
1/2 szklanka różnych ziaren (np. słonecznik, dynia, siemię lniane)
Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin wcześniej przed pieczeniem.
Wszystkie składniki (z wyjątkiem płatków, otrąb i ziaren) wyrobić. Ciasto zostawić na dwie godziny.
Odłożyć kilka łyżek ciasta na zakwas do wyparzonego wcześniej słoika.
Do reszty ciasta dodać pozostałe dodatki, wymieszać i przełożyć do keksówek posmarowanych tłuszczem oraz podsypanych otrębami (lub do silikonowych keksówek).
Zwilżyć wierzch ciasta mokrą ręką i posypać ziarnami. Zostawić na 10-12 godzin przykryte ściereczką.
Piec na dolnej półce piekarnika rozgrzanego do 200 'C przez 70-80 minut (jeśli wierzch zacznie się zarumieniać, przykryć folią aluminiową).
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/12/chleb-zytni-na-zakwasie.html