Wykonanie

Dzisiaj zapraszam Was na kawałek pysznego torcika, jutro są urodziny mojego
męża, tak więc już dzisiaj świętujemy. Tort jest lekki, mało słodki z lekką nutką
kawy. Nie lubimy ciężkich
tortów z masą z
masła, więc zawsze wykorzystuję do zrobienia
serek mascarpone i
śmietanę 30%. Do ozdobienia
tortu użyłam
czekoladowe ozdoby od Słodki Świat, zapraszam zajrzyjcie na stronę, znajdziecie tam wiele inspiracji na desery i ozdoby do ciast,
ciasteczek.Zapraszam na kawałek
tortu :-)Składniki:
biszkopt- 5
jajek- 100 g
mąki pszennej- 40 g
mąki ziemniaczanej- 120 g
cukru trzcinowego- szczypta
solimasa- 500 g
serka mascarpone- 300 g
truskawek- 100 g
śmietany 30 %- 300 g
śmietany 30 %- 200 g
truskawek- ozdoby od Słodki Świat (wiórki żółte i zielone, motyle,
serca)Wykonanie:Przygotowujemy
biszkopt -
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, następnie dodajemy
cukier trzcinowy i dalej miksujemy, dodajemy po jednym
żółtku ciągle miksując i dodajemy po łyżce
mąki (
mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy ze sobą), jeszcze chwilkę miksujemy. Tortownicę (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, ale tylko dno i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, grzanie góra-dół w temperaturze 170 stopni. Następnie na podłogę kładziemy ściereczkę lub koc i rzucamy
biszkopt na podłogę, ja zawsze rzucam dwa-trzy
razy. Studzimy. Następnie
biszkopt kroimy na pół wzdłuż. Zaparzamy filiżankę mocnej
kawy i dolewamy
mleka tak, aby uzyskać ok 250 ml płynu.
Serek mascarpone mieszamy z częścią pokrojonych w kostkę
truskawek (150 g) i dodajemy 100 ml
śmietany 30%, wszystko mieszamy łyżką. Resztę
truskawek (150 g) kroimy na plasterki. Nasączamy
kawą z mlekiem jedną część
biszkoptu, rozsmarowujemy na nim masę z
serka mascarpone z
truskawkami, na kremie układamy pokrojone
truskawki i przykrywamy drugą częścią
biszkoptu. Ponownie nasączamy
kawą z mlekiem i ubijamy 300 ml
śmietany, rozsmarowujemy po wierzchu i bokach
tortu. Układamy pokrojone
truskawki, dekorujemy wiórkami, motylkami i serduszkami. Schładzamy w lodówce.


