ßßß
Ciasto:250g mąki pszennej pełnoziarnistejok. pół szklanki letniej, przegotowanej wodyszczypta soliMąkę przesiej do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodaj sól i stopniowo dolewaj wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinaj pierożki.Nadzienie :400g truskawekłyżka mąki pszennejłyżka cukru trzcinowegoTruskawki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Przełórzy je do miski, zasyp mąką i cukrem.Wykrojone pierożki napełnij truskawkami, dokładnie sklej. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.Gotuj, wrzucając je na wrzącą wodę. Czekaj, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się ok. 2 minut. Po tym czasie wyciągnij pierogi, ułóż je na talerzu, tak aby się nie posklejały.Podawaj z musem truskawkowym lub słodką śmietaną.