Wykonanie
Najlepszy letni obiad: pierogi z
truskawkami. Teraz, gdy sezon na
truskawki w pełni, są najlepsze :)przepis na 25 pierogów

Ciasto:250g
mąki pszennej pełnoziarnistejok. pół szklanki letniej, przegotowanej
wodyszczypta
soliMąkę przesiej do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodaj
sól i stopniowo dolewaj
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinaj pierożki.Nadzienie :400g
truskawekłyżka
mąki pszennejłyżka
cukru trzcinowegoTruskawki obierz, umyj i pokrój na ćwiartki. Przełórzy je do miski, zasyp
mąką i
cukrem.Wykrojone pierożki napełnij
truskawkami, dokładnie
sklej. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.Gotuj, wrzucając je na wrzącą
wodę. Czekaj, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się ok. 2 minut. Po tym czasie wyciągnij pierogi, ułóż je na talerzu, tak aby się nie posklejały.Podawaj z musem
truskawkowym lub słodką
śmietaną.

