Wykonanie
Truskawki rządzą w mojej kuchni niepodzielnie od końca maja do połowy lipca. I wcale nie mam im tego za złe, wręcz przeciwnie, poddaję się tej dyktaturze bez słowa sprzeciwu. Plewię, zrywam, czyszczę i gotuję, a wszystko po to, aby z później z największą przyjemnością je zjeść. Dziś tradycyjny, nieodkrywkowy przepis na pierogi z
truskawkami. Sekret udanych pierogów to skomplikowana sprawa. Bo choć przepis prosty, to trzeba wiedzieć ile
serca w nie włożyć, aby smakowały wybornie. Moje mają dużo
serca i dużo
truskawek. Zapraszam.

1/2 kg
mąki pszennej1 szkl ciepłej
wodyszczypta
soli1 kg
truskawek2 łyżki
cukruśmietana-
Mąkę przesiewamy, doprawiamy
solą i stopniową łącząc ją z
wodą wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Odstawiamy na kilka chwil pod ściereczkę.- W tym czasie płuczemy
truskawki. Kroimy je na mniejsze części i zasypujemy
cukrem.- Odstane ciasto wałkujemy na grubość 2 mm i wykrawamy pierogi. Nadziewamy farszem i dokładnie zlepiamy.- Gotujemy w osolonej wodzie do momentu kiedy wypłyną na powierzchnię i popływają po niej jeszcze 1 minutę.- Podajemy na ciepło z kwaśną
śmietaną i
cukrem.Smacznego:)

