ßßß Cookit - przepis na Sezonowe pierogi z truskawkami

Sezonowe pierogi z truskawkami

nazwa

Wykonanie

U mnie w domu nigdy się takich nie jadło, generalnie nie było u nas słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :)
SKŁADNIKI:
truskawki
200-300 g mąki pszennej gorąca woda
łyżka oleju
śmietana
cukier
liście mięty,
gorzka czekolada
sól
Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu:
Najlepsze ciasto na pierogi
W międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.
Do wrzącej wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną śmietaną, liskami mięty i oprószone płatkami gorzkiej czekolady.
Czy są to też Wasze smaki dzieciństwa?
Źródło:http://marciochakucharzy.blogspot.com/2014/06/sezonowe-pierogi-z-truskawkami-mieta-i.html