Wykonanie
U mnie w domu nigdy się takich nie jadło, generalnie nie było u nas słodkich obiadów. Za to Wojtek je uwielbia :)

SKŁADNIKI:
truskawki200-300 g
mąki pszennej gorąca
wodałyżka
olejuśmietanacukierliście
mięty,
gorzka czekoladasól
Ciasto na pierogi wykonujemy ze sprawdzonego już przepisu:Najlepsze ciasto na pierogiW międzyczasie można przygotować nadzienie i dodatki oraz
wodę do gotowania pierogów.
Truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wyłożyć ciasto na stolnicę i rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm). Szklanką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek
truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów.

Do wrzącej
wody, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię
wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Podawać z posłodzoną
śmietaną, liskami
mięty i oprószone
płatkami gorzkiej czekolady.


Czy są to też Wasze smaki dzieciństwa?