Wykonanie
Były już pierogi z
truskawkami, więc czas na wariacje na temat pierogów. Propozycja na obiad lub deser. Idealna dla małych niejadków oraz dużych żarłoków ;)przepis na 25 pierogów

Ciasto:250g
mąki pszennej pełnoziarnistej3 łyżki prawdziwego
kakaook. pół szklanki letniej, przegotowanej
wodyszczypta
soliMąkę i
kakao przesiej do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodaj
sól i stopniowo dolewaj
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno być zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządny efekt, podziel je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuj na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinaj pierożki.Nadzienie:400g
truskawek200g
twarożku homogenizowanego naturalnegołyżka
cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Truskawki umyj, obierz i pokrój na małe kawałeczki. Di miski przełóż
serek, dodaj do niego
truskawki i
cukier. Dokładnie wymieszaj.Wykrojone pierożki napełnij nadzieniem
serowo-
truskawkowym, dokładnie
sklej. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.Gotuj, wrzucając je na wrzącą
wodę. Czekaj, aż wypłyną na wierzch, następnie muszą pogotować się ok. 2 minut. Po tym czasie wyciągnij pierogi, ułóż je na talerzu, tak aby się nie posklejały.Podawaj z świeżymi
truskawkami.

